Ангелов

Министър Ангелов: Първите ваксини пристигат у нас на 25 или 26 декември, готов съм да съм първият ваксиниран

Днес в 16 ч. се събират за „генерална репетиция“ всички, въвлечени в цялата логистика“. “

Ние не очакваме ваксините, ние се готвим за тях. Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в „Бул Био“, а от там – пренесени във фризерите на няколко РЗИ в страната. Първата пратка ще бъде символична като целта е да се покаже, че всички страни-членки в ЕС ще направят ваксинация на населението срещу COVID-19″, заяви министър Ангелов.

Първите ваксинации ще бъдат в три големи града.

Здравният министър увери, че ваксината може да престои до пет дни в нормален хладилник с режим до минус 8 градуса. Така че няма никаква опасност при транспортирането й.

„На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран първият българин. От самото начало съм казвал, че имам готовност това да бъда и аз. Аз съм и лекар, макар и не на първа линия, но с този акт искам да покажа, че вярвам във ваксината като цел и достижение на науката, благодарение на която ние ще преборим тази инфекция“, отбеляза той.

Костадин Ангелов обяви, че се очаква ваксините да дойдат в България на 25 или 26 декември.

„Имаме готовност включително и през нощта да снабдим всички включени РЗИ-та, така че нещата да на 27 декември да се случат така, както в цяла Европа. За нас е важно ваксината да стигне до всички хладилници със специален температурен режим и след това – до всички, които искат да се ваксинират“, подчерта той.

Цялото количество ваксини ще дойдат у нас след Нова година.

„Първото количество ще бъдат по предварителни данни ще бъдат 9750 дози, като това са необходими за ваксинирането на около 4300 граждани. Създали сме денонощен режим на работа, за да осигурим логистиката“.

Костадин Ангелов отбеляза със задоволство, че се увеличава процентът на желаещите да се ваксинират медици. „Ваксини ще има за всички български граждани. Всеки, който изяви желанието си, ще получи ваксина“, подчерта той.

Костадин Ангелов коментира, че ще бъде подписана заповедта за приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете. Така и двете изследвания ще влязат в официалната статистика.

Днес проф. Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки.

- реклама -