Ангелов, мерки, средства,

Министър Ангелов: Нови 80 млн. лева се отпускат до края на годината за борба с коронавируса

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболеваемост е над 300 на 100 000 души. При такава заболеваемост правим следната реорганизация.

Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д.р Костадин Ангелов.

Новите мерки, които ще приложим до края на годината, са в размер на 80 млн. лв.

Считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19.

По това направление месечно ще бъдат осигурявани по 5 млн. лв. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Снимка: БГНЕС

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Предвидените средства на месец са около 3 млн. лв. Към тези структури общопрактикуващите лекари ще насочват пациенти за клиничен преглед, тестване за COVID-19, лабораторно изследване на кръв, а по лекарска преценка – и за образно изследване на бял дроб.

Всички служители, които ще работят в COVID-зоните, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. на преглед. Граждани, при които е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и до сега.

Снимка: БГНЕС

За лечебните заведения, които ще осигурят над 50 % от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, по бюджета на министерството тази седмица ще бъдат отпуснати до 50 млн. лв., като средствата ще се разпределят по методика на МЗ.

Това се очаква да стане на извънредно заседание на Министерския съвет, съобщи здравният министър. По същата линия ще бъдат осигурени и до 15 млн. лв. за закупуване на бързи антигенни тестове.

София от дни е трайно в червената зона.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова и всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава.

Само днес са хоспитализирани 1252-ма души в София, от които 146 са в интензивни отделения, посочи кметът на града.

Нашата оценка е, че освен от увеличение на леглата, се нуждаем и от допълнителни здравни грижи извън болничната система. Затова в петък взехме решение да включим в процеса на лечение и общинските ДКЦ-а (поликлиниките).

Снимка: БГНЕС

От средата на седмицата очаквам да сме разкрили първите COVID-зони в някои от общинските поликлиники. В тях ще осигуряваме клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда, образно изследване на бял дроб (рентген). Така личният лекар ще може да предпише адекватно лечение за хората, които могат да останат вкъщи и те да са спокойни. Тези, които се нуждаят от лечение в болница, ще бъдат пренасочени от екипите на Спешна помощ, каза Фандъкова.

Същевременно тя добави, че все повече българи спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Въведохме ограничения при работното време на ресторанти и заведения. Преди това затворихме нощните барове и дискотеки. Студентите и учениците от горните класове са онлайн. Преди дни предприехме и следващите стъпки – осигурихме зелен коридор за пазаруване за възрастните хора и забранихме посещението на лица под 18 години без придружител в търговските центрове“, коментира Йорданка Фандъкова.

По думите й към този момент мерките са достатъчни, но нещата ако продължат да растат, може да се стигна до преминаване на онлайн обучение на учениците от прогимназиален етап на обучение.

Около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница.

Това обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

Снимка: БГНЕС

От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня, и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своеобразен рекорд, отчете още д-р Гелев.

 

- реклама -