Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Министър Ангелов: Не сме проспали летните месеци, това е резултатът от неспазването на мерките

„Не сме позволили България да е на първите места по смъртност в света. От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет.“ Това заяви пред БТВ здравният министър Костадин Ангелов.

Според него голямото недоверие, натрупано през годините, е довело до този резултат. „Решението е едно – спазване на мерки, дезинфекция, дистанция, уважаването на лекарите“, добави Ангелов.

Системата има нужда от сериозен ремонт, дали тази реформа трябва да бъде започната отново или не – нямаме консенсус. Голяма част от болниците са така построени, че нови отделения за ковид се правят с прегради, с нови стени, които се изграждат. Това е предизвикателство, уточни Ангелов.

Здравният министър е категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

„Два дни след като дойдох като министър пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област.

Здравният министър отново подчерта, че проблемът е в липсата на достатъчно медици.

„Много трудно можем да намерим лекари и сестри, не е проблемът в липсата на сгради и легла, или липса на организация, да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане. Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, подчерта министърът.

- реклама -