Министър Ангелов: Намираме се на върха на пика на третата вълна

Има натиск върху лечебните заведения в отделни райони. Това заяви на редовния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат“. Това каза здравният министър проф. Ангелов.

„Намираме се в пика на третата вълна, надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици“, каза още Ангелов.

Той отново обясни, че има натиск над лечебните заведения, но здравната система е подготвена и ще се справи.

Има натиск върху лечебните заведения – най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг епидемичната обстановка у нас.

Според Ангелов най-голям е натискът върху психиката на гражданите, като той призова българите да останат спокойни, тъй като системата е подготвена.

ЕАЛ продължава да извършва проверка на останалите ваксини – на „КюрВак“, „Новавакс“, „Спутник” и “Синвоакс”, които все още не са разрешени в ЕС, уточни изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По отношение на доставките – очакваме около 700 000 дози през април, 350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини, каза Кирилов.

- реклама -