Ангелов, ваксини, ваксинация,

Министър Ангелов: Масовата ваксинация ще започне от възрастните хора през февруари

Новата партида ваксини срещу коронавирус, които пристигнаха на летище София днес ще бъдат разпределени в пет точки в страната.

Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който заедно с председателят на  Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов разясни разпределението и предназначението на втората партида от 25 0000 ваксини на Pfizer/BioNTech.

„Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента“, каза той.

Министър Ангелов уточни, че след като приключи първата фаза за ваксинирането на медиците, ще стартира и втората фаза в домовете за възрастни хора и учителите, което според него ще бъде след около две седмици.

След два дни се очаква разрешението на европейския регулатор за втората ваксина на „Модерна“ и нейната дистрибуция в страните от ЕС.

„Много бързо когато дойде втората ваксина ще стартираме масовата ваксинация. Очакваме и третата ваксина. Бройката на желаещите да се ваксинират се увеличава. Българските граждани трябва да бъдат спокойни и всеки, който иска да се ваксинира ще има тази възможност“, заяви проф. Ангелов.

Той подчерта, че страната ни се справя много добре с новозаразените, смъртността също е намаляла, като това е резултат на взетите мерки. „Ако всички действаме заедно като един отбор, съм сигурен че победата ще бъде наша“, заяви още здравният министър.

Той подчерта, че масовата ваксинация се очаква февруари месец, като тя ще стартира с възрастните хора.

„Към настоящия момент има само 4 сигнала за нежелателни реакции след ваксинацията, като болка, замайване за около 15 минути, локална болка при мястото на ваксинация и температура за няколко часа, което след това е отшумяло“, допълни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

- реклама -