Костадин Ангелов, ваксини
сн. БГНЕС

Министър Ангелов: Два милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

Два милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

По думите му, България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Ангелов увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари.

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи.

Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини, обясни той.
На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени индикативните количества ваксини от двама производители, посочи още той. Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, припомни министър Ангелов и допълни, че има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите-членки. Индикативен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия.

Доставките се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя.

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина.

Към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни, посочи той и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат. Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид – с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, увери министър Ангелов.

По думите му по три милиона граждани ще могат да се ваксинират с ваксина от трите групи.

- реклама -