Костадин Ангелов, ваксинации,

Министър Ангелов: Ако продължим в същия дух с ваксинацията, до края на лятото можем да постигнем колективен имунитет

„Нека кажем истината – до момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Важно е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират.

Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет”.

Това заяви в Сливен здравният министър проф. Костадин Ангелов по отношение на ваксинационния процес.

В страната се очакват медикаменти и през следващата седмица.

Имаме 48 хиляди легла за активно лечение, можем да поемем всички нужди на българските граждани, обясни той.

За мен е важно, че ситуацията в страната се основава на идеята всеки гражданин да се чувства добре. Идеята е хората да си купуват продукти и да не спират ремонти, но с грижата на министър председателя това нещо беше отложено, тъй като всички могат да изтърпят пет дни, става дума за пет дни, посочи министърът, визирайки вчерашната заповед, която е

Ситуацията в целия свят е противоречива, ние сме част от световната пандемия. В един момент решенията са такива, в другия са други, обясни Ангелов.

В момента ситуацията в Бургас е под контрол, както и в София. Увеличаваме болничните легла, тъй като имаме повече пациенти о втората фаза.

Ще се увеличат всички легла, за да разчитаме на тях и да сме готови, ако се наложи, обясни още министърът.

Сутрин в 8 ч и вечер в 8 ч следим данните на регионално ниво. Имаме чат група и всеки дава предложения. Много е рано да се говори за намаляване, прекратяване или удължаване на мерките, посочи още Ангелов.

„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда,  е осигуряването на „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”, обобщи ситуацията в Сливен здравният министър.

- реклама -