Министър Ангелкова: Не разбирам защо цяло лято се говори само за Слънчев бряг, това е курорт за забавления

Нашите прогнози за летния сезон за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари – юни е около 8%. Направили сме прогноза, че за май – октомври ще бъдат реализирани от българи над 5 300 000 нощувки, което е малък ръст от 3% и показва усилията, които полагаме в посока за това да разширим вътрешния пазар. С малки крачки вървим в правилния път. Не знам защо цяло лято говорим само за Слънчев бряг. Това заяви по БТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Само миналата година в курорта са реализирани над 5,5 млн. нощувки. Приходите миналата година от туризъм са 6 млрд. лева, като 1 млрд. са от Слънчев бряг. Този курорт е определен за забавление, което е практика и в много други страни“, даде пример министърът.

Темата „Калиакра“

Трябва да се търси баланс. Пемиерът Бойко Борисов и министър Нено Димов се опитват да постигнат точно това. Трудно ще е да се изпълни решението на съда, за да не плаща държавата санкции и да се защитят интересите на хората, но вярвам, че ще се справим. Това каза  министърът на туризма Николина Ангелкова по повод казуса за защитена зона „Комплекс Калиакра“.

Министър Ангелкова коментира и темата за измамата за закупуване на фалшиви ваучери за пътуване с туристическата фирма „Мадес груп”, чрез онлайн платформата „Травел базар”, чрез която бяха ощетени десетки граждани.

„Знаем за този проблем, който е много неприятен и сме сигнализирали незабавно КЗП, които се занимават с некоректни туроператори“, заяви Ангелкова. Тя обеща да провери какво се случва и защо този сайт работи още. „Мадес“ нямат дори застраховка, която е задължителна. Министърът призова гражданите да проверяват за тези неща на сайта на министерството.

- реклама -