Ангелкова

Министър Ангелкова: Решението за новия лифт ще позволи да развиваме Банско като зимен туристически център

Щастлива съм, че се прие точката за изграждане на втори лифт в Банско, сега всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Банско във връзка с взетото решение на днешното правителствено заседание за изграждането на втори лифт в града. Заедно с нея бе и еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу.

„Аз лично като министър на туризма съм много щастлива, че днес се прие тази точка като изменение и допълнение на съществуващия план за управление на Национален парк „Пирин“ в частта за норми и режими и други свързани подобни дейности. Има, разбира се, уточнение, че всяко инвестиционно намерение, което следва след това като възможности за изграждане на туристическа кабинкова линия или съпътстваща инфраструктура, следва да премине абсолютно всички процедури и като оценка въздействието на околната среда, и относно всичко друго, свързано с действащото европейско и национално законодателство“, каза още тя и уточни, че целта на всички, свързани с проекта, е с развитието на туризма максимално да се опазва и околната среда.

„Но с днешното решение на Министерски съвет се отваря възможността вече да се проведе инвестиционно намерение от страна на концесионера за изграждане на втора кабинкова линия – нещо, което е изключително важно за развитието на Банско. И аз искам изключително много да благодаря на премиера Борисов, на всички колеги и на министър Димов като вносител, че се прие това решение и оттук нататък абсолютно всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че да продължим да развиваме Банско като зимен туристически център“, посочи още Николина Ангелкова.

Кметът на Банско: Гарантирам, че ще бъдат спазени всички екологични норми, касаещи инвестиционния намерения за втората кабинка или оптимизация на ски зоната

„Явно е, че Банско е известно място за туризъм и извън пределите на България, любимо място за почивка е на много хора от Европа. Искам да уверя министър-председателя, че зад това негово решение стоят всички кметове и цялата благоевградска област. Това е едно отношение към ски спорта и развитието на зимния туризъм в цяла България“, заяви на брифинга Георги Икономов.

Той потвърди, че всяко инвестиционно предложение за напред, което се направи във връзка с втората кабинка или оптимизация на ски зоната ще минава през всички оценки за въздействие на околната страна, каквито се изискват според закона.

„Това ще бъде гарантирано. Аз като кмет и от името на Общинския съвет, надявам се да не възразят, ще гарантираме, че ще бъдат спазени всички екологични норми и няма да бъде отсечено нито едно дърво повече от това, което е необходимо“, категоричен бе градоначалникът на Банско.

От своя страна еврокомисар Корина Крецу, която почива в Банско изказа задоволство от днешното решение.

„Изключително щастлива съм от днешното решението на Министерски съвет, с което ще се позволи едно бъдещо по-голямо развитие на региона. За мен като европейски комисар по регионална политика е изключително важно развитието на регионите. Радвам се за Банско. В момента в града искам туристи от Сърбия, Македония, Гърция, Румъния. Стискам палци не само на Банско, а и на цяла България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС“, заяви Крецу.

На въпрос вижда ли проблеми с екологията в НП „Пирин“ от това, което е видяла през тези дни, Крецу коментира: „Участвала съм в дискусии с четирима министри от правителството на България по отношение на подобни проблеми, които касаят и се отнасят както за развитието на инфраструктурни обекти и за развитието на България като цяло – включително и магистрала „Струма“, така и за запазване на природата и околната среда. „Това е важен въпрос за всички и заедно ще работим в посока да намерим баланса между двете неща – развитие и спазване на екологичното законодателство и опазване на природата“, обясни еврокомисарят.

източник: Фокус

- реклама -