Министър Ангелкова редовно прави внезапни проверки по черноморските курорти

Министър Ангелкова: Проверките на Министерството на туризма по морските плажове започват от утре

Министър Николина Ангелкова: Проверките на Министерството на туризма по морските плажове започват буквално от утре

По отношение на плажовете и на контрола, мога да заявя, че нашите проверки в нашите компетенции, стартират буквално от утре. Целта е да се уверим, че концесионерите и наемателите на морските плажове спазват изискванията на закона и могат да гарантиран безопасността на туристите. Това каза пред журналисти в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на летния туристически сезон.

„Стриктно ще следим дали има необходимия брой спасители на плажа, осигуреното медицинско обслужване, дали разрешените проценти за търговска дейност са спазени и отговарят на одобрената от мен схема“, заяви Ангелкова.

Тя уточни, че очаква един много силен летен туристически сезон

„Нашите прогнози към момента са, че се движим към ръст от около 5%. Това със сигурност ще постави България на едно изключително добро и устойчиво място в сектора. Много е важно, когато се правят каквито и да било промени, те да бъдат максимално широко обсъдени, за да може да има предвидимост. Важно е за туроператорите и избора на всеки един турист, е да има предвидимост, когато планира своята почивка какво ще очаква от дадената дестинация.

За първите три месеца на годината, независимо, че сме на Черноморието, имаме ръстове в област Бургас“, допълни тя и уточни, че повече от 77 000 нощувки са реализирани, което е 24% ръст. „Това показва, че усилията, които стартираха от миналата година на местните власти за създаване на регионален фонд към летището в Бургас и Варна за стимулиране на нискотарифните авиокомпании дава резултат. Стартира от следващата година и втората по големина нискотарифна авиокомпания от Великобритания. Заедно с компаниите, с които се водят разговори, смятам, че ще успеем да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация“, каза още Николина Ангелкова.

Източник: Фокус

- реклама -