хотели

Министър Ангелкова: От 13 май хотелите и местата за настаняване могат да започнат да оперират

„Нека всички посетим българското Черноморие, за да може да насърчим нашия сектор и заедно да се справим с това тежко предизвикателство”. Този призив отправи от парламентарната трибуна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя взе участие в дебатите в Народното събрание по мерките, които да продължат да действат у нас след края на извънредното положение. В пред депутатите Ангелкова заяви, че от утре хотелите и местата за настаняване могат да започнат да оперират, но при стриктно спазване на при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

„Да се опитаме с малки стъпки да възстановим сектора”, посочи още Ангелкова.

Утре ЕК ще приеме единни правила как ще се пътува в рамките в ЕС, извън него и по какви здравни стандарти ще става това.

„До отмяна на извънредното положение както у нас, така и в ЕС, всички чужденци, които влизат на територията на страната, както и българите, които пътуват в чужбина и се завръщат подлежат на 14-дневна карантина. Надявам се утре да получим единни правила, за да може да планираме работата си в тази изключително тежка ситуация„, категорично обясни Николина Ангелкова.

сн. БГНЕС

Министърът на туризма коментира още, че предложенията за туристически ваучери за хората на първа линия, както и насърчаването на чартърните полети на авиокомпаниите се прилагат от много държави в Европа и биха дали добър резултат.

Тя даде положителна оценка и на идеята за удължаване на срока до 12 месеца за туроператорите, за да могат да предлагат ваучери или алтернативно пътуване, а едва след това да възстановяват средствата на клиентите си. Ангелкова припомни още, че през настоящия летен сезон ще има и възможност за безплатни или намалени цени с 50% на плажни принадлежности.

- реклама -