Николина Ангелкова туризсти сигурност цени

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на чуждите туристи тази зима

Министър Ангелкова: Прогнозите за предстоящия зимен сезон за оптимистични, очаква се между 5% и 10 % ръст в посещенията на чуждестранни туристи спрямо миналата година

Прогнозите за предстоящия зимен сезон за оптимистични, като се очаква да бъдат постигнати между 5 и 10 на сто ръст в посещенията на чуждестранни туристи спрямо миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за македонското издание МКД. Ангелкова напомни, че зимният сезон 2016/2017 г. бе рекорден за България, като общият брой посещения на чуждестранни туристи беше 1 млн. 476 хил., а ръстът от 19,6% беше най-високият от влизането ни в ЕС през 2007 г.

„Традиционно най-висок интерес има от съседните държави, сред които е и Македония. Но тази година очакваме сравнително голям интерес през зимните месеци и от Великобритания, Германия и др“, обясни министърът. По думите ѝ планираните полети до летищата в Пловдив, Бургас и Варна показват, че на тях се очаква да пристигнат повече от 270 хил. пътници, като според предварителните данни през зимните месеци на летище Пловдив се очакват пътниците да са близо 2 пъти повече спрямо миналия зимен сезон.

„Прогнозите са морските ни аеропортове Варна и Бургас да посрещнат съответно 61 и 51,3 процента повече пътуващи в сравнение със същия период година по-рано. Трябва да отбележа, че на тях пристигат около 10% от всички туристи, които се очаква да дойдат у нас през зимния сезон 2017/2018. Все още обаче очакваме информация от летище София“, каза още Николина Ангелкова и добави, че основната част от гостите туристи от близките страни пристигнат в България с автобуси и автомобили, както и през летище София.

Източник: Фокус

- реклама -