Ангелкова
Снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова и председателят на БЧК обсъдиха промени в Наредбата за водното спасяване

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с председателя на Българския червен кръст акад. Христо Григоров. Двамата са обсъдили съвместни предложения на двете институции за промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, която е в сила от 1996 година.

Едно от предложенията на експертите е разстоянието между спасителните постове да бъде до 150 метра с изключение на плажовете в националните курорти, за които остава досегашното изискване – постовете да са до 100 метра. Друга обсъждана промяна е след приемане на наредбата да има възможност и правоспособни спасители от други държави да практикуват дейност у нас.

Предвижда се работата на спасителите да започва от 8,30 часа сутрин. Специалистите са категорични, че ще бъдат осъвременени изискванията към необходимото задължително оборудване на спасителните постове, които да обезпечат по-големи възможности за опазване на живота и здравето на туристите.

Вероятно ще има предвидени и санкции за стопаните на плажа, ако назначените от тях спасители извършват дейност, различна от преките им задължения по водно спасяване. Причината за този текст са постъпили през лятото сигнали, че спасители са били ангажирани да събират такси за чадъри на плажа.

Тези и други промени в Наредбата за водното спасяване ще бъдат подготвени съвместно от Министерството на туризма и от Българския червен кръст. Заради важността на документа за живота и здравето на туристите целта е той да влезе в сила още от този летен сезон, коментираха министър Ангелкова и акад. Григоров.

- реклама -