Министър Ананиев сезира главния прокурор заради зачестилите нападения над медици

Ананиев Здравна карта болници легла

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново. Ананиев настоява да бъде осигурено приоритетно разследване по тях.

Припомняме, че на 21 януари 35-годишна майка удари фелдшерка в Спешната помощ на Горна Оряховица. Пострадалата подаде заявление за напускане, а колегите ѝ обявиха, че са готови да хвърлят колективна оставка.

Вчера в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново двама мъже и една жена от ромски произход нападнаха и заплашваха медицински екип.

Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство.

Сигналът на Министерството на здравеопазването е на основание подписаното Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.

Още в края на 2017 г. във връзка с увеличаващия се брой на нападенията и проявената агресия спрямо медицински лица, Главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и Градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция при установена агресия над медицински специалисти по време на изпълнение на служебните им задължения.

Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти и се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.