Минималната заплата скача, дават пари за майки и пенсии (Предложението на кабинета + Видео)

Минималната заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лева. Това предлагат от служебния кабинет в бюджета за 2022 година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев. Той поясни, че си е направил труда да провери колко точно българи са на минимална заплата – точно 750 000 души. Министърът поясни, че са стартирали бюджетната процедура за догодина, а като служебен кабинет имат за цел да държат нещата под контрол и да осигурят приемственост за бъдещето правителство.

Поясни, че не са предвиждали структурни промени,

орязване на кадри или друго. Предлагат просто една социална защита на населението, предвид факта, че икономиката не пострада толкова много. Много се говори за инфлация, която се засилила, но все още е в допустимите граници. Според него 650 лева е недостатъчно за издръжката на едно домакинство. Затова предлагат увеличение на минималната заплата на 710 лева.

Предлагат увеличение на детските надбавки и прагът за получаване – т.е. всеки над 500 лева. Това по думите му ще засегне 120 000 деца  у нас. Увеличават и майчинските за отглеждане на деца до 2 г. на 650 лева.

Относно пенсиите смятат да предложат доходите

да бъде поне запазени на дасегашните нива, което е средно увеличение на 84 лева на човек. Планират да запазят всички антиковид мерки за поне 6 месеца. Каквото и да струва, твърдото решение е доходите на пенсионерите да не намалява,. каза министърът. Увери, че на първо време запазват добавката за пенсионерите на 120 лева.

На 16 декември бюджетът да се обсъди в Тристранката, а на 17-то да бъде внесен за разглеждане в МС.

- реклама -