Минеков
сн. БГНЕС

Минеков улеснява режима за изнасяне в чужбина на произведения на изкуството

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков отменя документа, който се изискваше при изнасянето на картини в чужбина, стана ясно по време на посещението му Рим.

Според него става дума за една остаряла и унизителна за българските художници процедура. Всеки, който искаше да изнесе картина в чужбина трябваше да премине през специална процедура, която да определи дали тази картина има ценност за страната ни.

“Взех решение, което се очакваше 30 години, по отношение на нашето показване на съвременни автори в чужбина”, каза проф. Минеков, добавяйки, че то се подкрепя от Съюза на художниците.

Изнасянето на картини “беше ограничено години наред от един унизителен акт, с който авторите на собствени произведения трябваше да минат през една специализирана комисия, която струва време и има някакво скромно заплащане, но е несправедливо спрямо авторите. В края на тази малка обиколка получавате документ, че не представлявате стойност за собствената държава. Едва след това с този документ можете да изнасяте работата си. Това отдавна не съществува в Европа и прекратяваме с тази традиция”, подчерта проф. Минеков.

В същото време той заяви, че това не означава, че всичко останало няма да бъде под контрол. “Ще настоявам Агенция Митници” да засилят своя контрол, не толкова поради износа на забранени автори, а заради износа на предмети от античността, където сме рекордьори, според Интерпол”, уточни министърът на културата, който придружава президента Румен Радев в Рим.

- реклама -