Минеков
сн. БГНЕС

Минеков иска проверка в БНТ и отговор от Емил Кошлуков заради излъчен на живо брифинг на ГЕРБ

БНТ извършиха тежко нарушение и искам да знам дали е престъпление.“

Така министърът на културата Велислав Минеков коментира в понеделник вечерта в предаването „Алтернативата“ по TV1 факта, че в събота, 22 май, екипът на сутрешния блок на Българската национална телевизия прекъсна програмата на предаването, за да излъчи брифинг от централата на ГЕРБ.

Минеков определи това като „изключително скандален случай“, „много тежко нарушение“ и „намеса в националната сигурност“. Той съобщи, че във връзка с това прекъсване на програмата на БНТ ще изпрати официално писмо до Съвета за електронни медии, в което настоява случаят да бъде проверен.

Минеков очаква и отговор от изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Ако той не ми отговори, аз ще настоявам за неговата незабавна оставка, въпреки че той вече е за оставка„, заяви Минеков.

„В България има 150 или 200 партии. С какво те са по-различни от бившата управляваща партия? По закон може да стане прекъсване на националната телевизия и радио, ако има земетресение. Смятате ли, че партия ГЕРБ е земетресение или нейният вожд може да определим като природно бедствие“, коментира още Минеков.

Днес по време на брифинг в Министерството на културата, Минеков отново коментира темата като отново заяви, че ще се настоява за отговор защо се е стигнало до излъчването на брифинга и добави: „Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков“.

Служебният министър на културата съобщи и че ще поиска проверка за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНТ през септември 2019 г.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога могат да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение„, попита той.

„Както ви е известно тези нарушения започват да стават систематични“, подчерта още Минеков и даде пример с прекъсването на предаването по БНР на Силвия Великова.

Той ще иска и допълнителна информация за финансирането на ремонта на паметника „Цар Освободител“ в София. Минеков съобщи и че за някои нарушения в Министерството на културата вече „е задействал“ Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), но така и не назова за какви нарушения точно става дума.

Имаме намерение, което ще уточня с министъра на вътрешните работи, този път да създадем специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство, независимо какво е то движимо или недвижимо.

По думите му, това е нещо, в което е участвал още от преди 11 години. „Това е работа, която повече е свързана с полицията, отколкото с Министерство на културата”, заяви той.

Минеков обясни, че са започнали заедно с бившия директор на полицейското училище в Пазарджик Петър Влахов. „Още оттогава той много помогна, запозна ме с полицаи и специалисти в темата, за която работим. Имах съвети от бившия ректор на Полицейска академия както и от негови колеги”, обясни служебният министър на културата.

сн. БГНЕС

Създадени са четири инициативи групи за промяна на закони, критикувани отдавна.

„Трябва да проверим състоянието на бюджета, трябва да проверим извършеното дотук, трябва да знаем с какво разполагаме и продължаваме със серия добри намерения“, съобщи още Минеков.

Основното е четирите инициативи групи, които създадох за промени в тези закони, които са критикувани отдавна. Естествено, при липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти за промените в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване“, обясни той.

Минеков уточни, че говори за Закона за културното наследство и добави, че ще обърне внимание и на движимото, и на недвижимото, а също така и на Закона за филмовата индустрия и Закона за закрила и развитие.

 

- реклама -