Велислав Минеков, писмо, молба, ГЕРБ, централа

Минеков остави на портиер молба за изгонването на ГЕРБ, те обявиха: Няма да напуснем, въпреки опитите да ни изчегъртат (ВИДЕО)

Служебният министър на културата Велислав Минеков отиде в централата на партия ГЕРБ, за да им връчи молба за освобождаване на офисите. Той обаче не се качи до 16-ия или 17-ия етаж, където се помещава формацията, а остави писмото на портиерите на входа на сградата.

Пред журналистите на влизане Минеков обяви, че имало правни основания за изгонването на партията, въпреки че по закон политическите партии използват държавни помещения без да плащат наем, заплащайки единствено разходите за ползване.

„Предлагам да се изместят от тези два етажа. Ще им намерим достойно място. Помолил съм областния управител да търси такова, така че ще се случи. Това е една молба, правни основания има. Тези два етажа са взети с една нещастна заповед на президента Плевнелиев. Нека да освободят етажа, за да може НДК да се върне към нормалната си работа“, каза Минеков, като по този начин обвини ГЕРБ за влошеното финансово състояние на НДК.

Той се закани, че ако след молбата партията не се премести, ще последват принудителни действия.

„Това може да се случи с решение на МС, за да може НДК да се възстанови. Загубите са огромни“, каза Минеков.

В централата на ГЕРБ очакваха Минеков Томислав Дончев, Даниел Митов и Росен Желязов. Те обаче така и не успяха да се срещнат с него, тъй като той не се качи.

Пред журналистите представителите на ГЕРБ обявиха категорично, че няма да се изнесат от централата си, която обитават напълно законно вече от 14 години.

„Няма правни основания да освобождаваме помещенията. Изпълнили сме всички условия. Г-н Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, която се мотивира от президента Радев„, заяви категорично Даниел Митов.

Той беше категоричен, че закона според който ГЕРБ може да използва двата етажа, е еднакъв за всички партии.

„Законът е закон за всички партии. И БСП не плаща наем, ДБ не плаща наем, за всички партии е така. В една многопартийна система всички партии трябва да бъдат стимулирани и трябва да имат условия да изпълняват своята дейност“, категоричен беше Митов.

Според Росен Желязков, ако се твърди, че един закон облагодетелства някого, Народното събрание може да го промени.

„Никога не е имало спор по отношение на неплащане на задължения. Ние също се опитахме да разберем дали областната управа е сезирана, отговорът беше че не знаят за какво става въпрос“, категоричен беше Желязков.

И допълни:

Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява онези, които се радват на всички процеси на изчегъртването на партия ГЕРБ. Очакваме да имаме ред правителство, което да решава проблемите, а това са зрелища, в които дори няма хляб“, категоричен беше бившият министър на транспорта.

„Странно е и мълчанието на президента, който трябва да вземе отношение“, категоричен е Желязков.

Томислав Дончев сравни случващото се в момента с тоталитарните практики от времето на комунизма у нас.

„Не можах да разбера какъв е смисълът на този цирк, защото сме 2021 г. Усеща се като 1944 г. Министър да обикаля централите на партии и да иска да напускат е жанр, който не сме виждали в последните 30 години„, заяви Дончев.

Той беше категоричен, че международни реакции във връзка с този случай със сигурност ще има.

Дали на някой няма да му дойде идеята да забрани някоя политическа партия? Защото сме на път към ограничаване на някои групи хора да гласуват“, каза още Дончев.

„Молбата не е акт. Със същия успех вие можете да го помолите да си освободи кабинета и там да направите оранжерия“, изтъкна Томислав Дончев.

- реклама -