Минчев: Не са водени разговори да бъда премиер

Не са водени с мен до момента разговори да бъда премиер. Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

„На този етап това е спекулация, защото ние дори не знаем на кого ще бъде връчен третият мандат. Може да се окаже, че изобщо няма смисъл да се водят такива разговори. В крайна сметка дори да се стигне до нещо такова, това зависи и от „Продължаваме Промяната”. Това е колективно решение. С ПП не сме водили такъв разговор”, каза той.

Запитан дали остават същите разделителните им линии с другите партии, той отговори: „Нашите разделителни линии винаги са били ясни – борбата с корупцията, насочването на публичния ресурс не към чекмеджета и джобове, а в интерес на обществото, съдебна реформа. Не можем да отстъпим от това”.

„Разговаряме с всички народни представители, които взимат самостоятелни решения. Не можем да разговаряме с някого, който просто от диванчето дава еднолични решения”, добави Минчев.

Според него ще е трудно в рамките на този парламент да се сформира ново мнозинство. „Затова и анализаторите оценяват с доста ниски проценти евентуален успех”, коментира той.

Относно връчването на третия мандат и възможността той да бъде изпълнен, Никола Минчев смята, че „винаги е по-добре да се правят опити, независимо дали има шанс за успех”.

Той коментира и предложенията за връщането на хартиените бюлетини. „Изцяло машинният вот беше крачка напред и връщането им по-скоро ще бъде стъпка назад за демокрацията”, посочи бившият председател на Народното събрание.

На въпрос дали от „Продължаваме Промяната” обмислят дали при евентуални избори биха се явили заедно с „Демократична България”, Минчев отговори: „Това е въпрос, който ще бъде поставен за разглеждане, когато стане ясно, че вървим към избори, т.е. когато имаме неизпълнен трети мандат. Не съм формирал лично мнение”.

- реклама -