Милка Василева пред FN: Всеки медик от Спешна помощ с паник бутон, а агресията срещу тях да се наказва с общественополезен труд

Най-често агресията срещу спешните медици се наказва с глоба. По данни на здравното министерство за последните две години – от 2016 до 2018-а, са регистрирани над 100 случая на проявена агресия над медицински екипи, основно в спешната помощ.

Лекарите се клеветят и в социалните мрежи, създават им се лош имидж. Наскоро доктор осъди недоволен пациент за клевета за 30 хиляди лева.

Как може да се спре агресията над медиците, които спасяват милиони животи, разговор с Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Вие започнахте кампания под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”. Как смятате да повлияете на тенденцията за засилваща се агресия към медиците?

Не е въпрос да търсим на всяка цена наказание. Ние се опитваме да свършим превантивна дейност, която с годините не е свършена. Българското общество не знае какво да очаква от Спешната помощ. То смята, че това са хора, които са безплатни професионалисти, които по всяко време на всяка цена трябва да дойдат вкъщи и едва ли не да изпълнят всички желания. Хората не знаят правата си, дори да са здравно осигурени, не знаят и задълженията си. Ние решихме да направим компания и да стигнем до всички слоеве на обществото. Така да намалим случаите на агресия.

За последните 2 години са регистрирани над 100 случая на агресия, а те са много повече, просто никой не докладва вербалната агресия. Това повече така не може. Всички знаем, че вече няма нито лекари, нито фелдшери, нито акушерки.

От кого е организирана кампанията ви?

Тя е организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в партньорство с БЛС. Това партньорство датира от преди 2 години.

Недостигът на медицински персонал в Спешна помощ освен от ниското заплащане и условията, дължи ли се и на заплахата от агресия на работното място?

Категорично да. Дори сред анкетите, които сме правили сред медиците от Спешна помощ това е на първо място- агресията и лошото отношение. Останалите малко хора, които работят в Спешна помощ се чувстват изоставени и от държавата и от обществото. Заплатите са ниски, но се надяваме с новия проект на МЗ във връзка със спешната помощ да има по-високи доходи и да се подобри материално-техническата база.

Г-жо Василева нали се взеха мерки, да ви придружават полицаи в рисковите райони, да имате паник бутони? Какво от всичкото това се случи и какво не?

Да има паник бутони в линейките се случи, както и видеонаблюдение. Но ние искаме буквално в джоба на всеки медик, който отива на адрес да има паник бутон, понякога той е далеч от централата, от линейката. С видеонаблюдението доказваме кой е виновен. Има случаи когато пациенти подават жалба срещу лекарите и видеото показва истината. В София има специален канал между Спешна помощ и  СДВР, където има карта на рисковите обекти. При повикване от рисков район може да има и кола на МВР.

А относно наказанията какво е вашето предложение?

Ние не сме съгласни при агресия да има санкция- глоба например 1000 лева, какъвто е случая с нападението от Горан Оряховица. Оказа се там гражданката е социално слаба, няма пари да плати. Ние искаме общественополезен труд да е наказанието. Всяка община има нужда от работна ръка, нека тези хора да положат труд, след като нямат пари да си платят глобата и на този етап българското законодателство не ги вкарва в затвора. Ние сме сигурни, че при строги санкции, агресията няма да е толкова безумна. Трябва да има превъзпитание но това общество, защото иначе просто ще останем без Спешна помощ. Ако това искат хората, няма проблем.

 

- реклама -