ТЕЛК нарушения документи заболявания

Милиони източени от НОИ с фалшиви решения на ТЕЛК – Обновена, Снимки

Само в Силистра годишно се отпускат по 300 000 000 лева за инвалидни пенсии.

Най-много решения на ТЕЛК за отпускане на пенсии за инвалидност били издавани в областите Разград, Силистра, Гарбово, Враца, Монтана. Това насочило екипи на Икономическа полиция е прокуратурата да извършат проверки на място.

Разследващите се натъкнаха на „ужасяващи разкрития“, съобщиха от прокуратурата и МВР.

Повече от 200 лица са разпитани. Техните имена са в открити списъци с лични данни, които не би трябвало да се съхраняват. Само в Силистра са намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани. Голям процент от хората дори не знаят от какво са болни, дали са лежали в болница, с какво се лекуват, какъв е съставът на комисията пред която уж са се явили, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Сляп“ с решение на ТЕЛК получава инвалидна пенсия, в същото време работи като шивач.

Повечето от епикризите и диагнозите са едни и същи, заболявания които трудно биха могли да бъдат открити – болки в кръста, в колената, световъртеж.

Издаването на фалшиво ТЕЛК-решение, с което може да бъде получават инвалидна пенсия стувало между 600 и 2 500 лв.

„Положението е ужасяващо, защото стотици милиони на година не отиват при децата – инвалиди, а отиват при възрастни, които предпочитат да не работят.“, добави Гешев.

Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани. В този смисъл заместник главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1.7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях.

Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Заедно с колегите от ГД „Национална полиция“ изискахме информация от Националния осигурителен институт и направихме анализ на данните от няколкото града с най-висок процент на инвалидни пенсии. На базата на извършените проверки и снети сведения от над 200 души е направено обосновано предположение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха намерени и иззети огромен брой книжа – празни бланки на ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани, лични и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са почти  еднакви.

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Това е само началото, правим анализ на всички стари случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в рамките на последния месец, има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, за да преустановим схемите, които генерират доста сериозен финансов ресурс, и да минимизираме щетите“, поясни още Иванов.

Предстои в следващите дни да бъдат повдигнати обвинения заради източването на НОИ. Наказателна отговорност носят както лицата, които ползват неистински документи, така и тези които ги подпомагат, включително и членовете на комисиите, които не си спазват задълженията.

- реклама -