Франсоа Пино

Милиардерите без образование: Франсоа Пино и неговата инвазия в света на модата и лукса

Седмичната ни поредица за богатите и успели милиардери, които дори нямат образование продължава с френския бизнесмен Франсоа Пино. Той създава семеен бизнес за милиарди, който днес се ръководи от децата му. Фамилията му не само е една от най-богатите, но е и сред най-влиятелните фигури в модния бизнес. Личното му състояние е оценено на 34 млрд. долара, а това на сина му на 33 млрд.

Семейството притежава марките Saint Laurent, Alexander McQueen, Gucci, аукционната къща „Кристис“, както и редица други бизнеси.

А, към днешна дата Пино баща е смятан и за най-големия съвременен меценат и колекционер на изкуство. Семейството е и сред крупните е дарители за възстановяването на Нотр Дам, като преведе над 100 млн. евро след големия пожар.

Да построиш империя от дървен бизнес

Франсоа Пино е роден през 1936 година във дълбоката провинция на Бретан. Семейството му се издържа, занимавайки се с търговия и износ на дървесина. На 16 години бъдещият милиардер напуска училището си в Рен, където децата от висшата класа го тормозят и му се подиграват на произхода и силния провинциален диалект. Вместо това се записва войник и отива да се бие във войната между Франция и Алжир. Няколко години след като се завръща от фронта, баща му умира и Пино продава семейния бизнес. Със спечелените пари и банков заем, той основава първата си собствена компания когато е на 27 години. Започва с това, което владее най-добре – търговията с дървен материал. Печалбите си инвестира, като купува замиращи компании, заплашени от банкрут и ги развива наново.

След 1988, Франсоа Пино сменя насоката на бизнеса си, ориентирайки се към други сектори. Купува мебелна компания, универсален магазин, предприятие за пощенски услуги и доставки и навлиза в търговията с книги и електроника. Също така придобива някои от най-големите винарски изби във Франция и футболния клуб Рен.

В началото на 21 век започва да изкупува луксозни модни марки, като първи в портфолиото влизаt Gucci i Yves Saint Laurent. Малко след това придобива и френската бижутерийна компания Boucheron, а след това Balenciaga и Alexander McQueen.

През 2003 Франсоа Пино решава, че ще се отдаде на изкуството и прехвърля управлението на бизнесите към сина си Франсоа-Анри, който пък е женен за холивудската звезда Салма Хайек.

През 1998 Пино е закупил „Кристис“, която заедно с другата голяма световна аукционна къща „Сотбис“ заемат около 90 % от световния пазар на аукционни продажби на антиквариат и предмети на изкуството. Благодарение на това той успява да се сдобие с изключително редки и ценни артефакти.

Днес Пино е притежател на най-голямата колекция от шедьоври в света

Фамилната колекция включва над 3 хиляди произведения на изкуството, сред които някои от най-ценните творби на изтъкнати художници и скулптори.

Милиардерът е изложил своите колекции в два двореца във Венеция, които са превърнати в музеи – Палацо Граси и Пунта дела Догана. Първият купува със собствени средства, а вторият получава като дарение от общината. И двете сгради са били изоставени и са напълно реновирани с личните средства на френския меценат. През 2013 той завършва културния си проект във Венеция, възстановявайки руините на Театрино – открит театър, в който има 225 места.

През 2020 трябва да е готов и първия парижки музей на Франсоа Пино, който ще се помещава в старата търговска борса в центъра на френската столица.

- реклама -