Майкъл Блумбърг

Милиардерът Майкъл Блумбърг може да се кандидатира за президент на САЩ

Бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг разглежда възможността да издигне кандидатурата си за президентската кампания през 2020 година, съобщи във вторник CBS, като се позова на свои източници.

Блумбърг разглеждаше възможността да се кандидатира за изборите през 2016 като независим кандидат, но според телевизията, ако реши да се включи през 2020 година, то той ще направи това като кандидат на Демократическата партия на САЩ.

От 2002 до 2013 Блумбърг е 108-ят кмет на Ню Йорк. Известен е като основател на агенцията за финансови новини „Блумбърг“ и филантроп. В края на миналата година той дари 50 милиона долара за програми, насочени към намаляването на зависимостта от въглища и преход към възобновяемите енергийни източници. През 2016 година фондацията му Bloomberg Philanthropies вложи в различни проекти около 500 милиона долара.

Бившият кмет на мегаполиса се смята за един от най-богатите хора в Америка. Според списание „Форбс“ от януари, състоянието му е 50,8 милиарда долара.

Дълги години Майкъл Блумбърг е член на Демократическата партия, но преди да издигне кандидатурата си за кмет на Ню Йорк през 2001, той става републиканец. През 2007 той се явява на изборите вече като независим политик.

- реклама -