Милен Велчев, ЧЕЗ, сделка, България, Гинка Върбакова

Милен Велчев: България би се поставила в странна ситуация ако настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ.

Това каза по bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Той е категоричен, че това би било грешка, защото преди всичко държавата досега с нищо не е доказала, че може да управлява икономиката и големите фирми по-добре от частния бизнес.

„Държавата по принцип е лош стопанин и това не е практика само в България. Мантрите, които стават в известна степен по-популярни напоследък, че държавата трябва да се върне в икономиката, не са доказани”, подчерта Велчев.

„Държавата в момента води арбитраж срещу ЧЕЗ и никой продавач, в случая ЧЕЗ в Прага, не би си позволил да остави в ръцете на своя опонент в този арбитраж в лицето на българската държава такъв сериозен лост за влияние върху изхода на арбитража. Тоест, за да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето подразделение в България на българската държава, трябва да е постигнато взаимно приемливо решение по арбитража, което ще струва десетки или стотици милиони на държавата”, смята бившият финансов министър.

Политическият инстинкт на премиера винаги е бил много силен и в момента той се опитва да предотврати популистките напъни на част от опозицията да извлекат ползи от дълбоко хранените настроения в част от избирателите в полза на държавната собственост, каза Велчев.

Той отрече да е участвал в срещи с банкери и организатори на схема за приватизиране на ЕРП-тата още преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите, каквито информации се появиха.

„Не е било моя работа да приватизирам енергетиката”, подчерта Милен Велчев.

Той заяви, че не познава Гинка Върбакова и за първи път е чул името ѝ от медиите.

„Възможно е тя да има уговорки не само с банки, но и с инвеститори в основния капитал на компанията”, посочи Милен Велчев.

„Може би Върбакова знае какво прави и има необходимата финансова подкрепа да го направи. Това, че не я познаваме, не означава, че тя ще управлява зле ЧЕЗ, ако се стигне дотам”, отбеляза той.

„Не зная дали въобще някой стои зад нея, възможно е да е получила подкепа от финансови инвеститори, които са оставили в ръцете ѝ управлението, защото ѝ имат доверие”, предположи Милен Велчев.

„Всички договори, които са подписани от държавата и продължават да са в сила, би трябвало да обвързват и г-жа Върбакова”, каза още той.

- реклама -