Керемедчиев

Милен Керемедчиев пред FN: Победата на Зеленски слага край на статуквото в Украйна

Комикът Володимир Зеленски вече беше ставал президент на Украйна – само че на филм. Сега, съвсем наистина, той спечели изборите със смазващата преднина от над 73% от гласовете на украинците пред досегашния президент Петро Порошенко.

Победата на Зеленски със сигурност означава промяна за Украйна. Каква ще бъде тази промяна, какви ще са отношенията с Русия и на такива лидери ли принадлежи бъдещето – Flashnews потърси за коментар бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

– Г-н Керемедчиев, какво ще се случи в Украйна след категоричната победа на комика Володимир Зеленски на изборите за президент?

– Г-н Зеленски, макар че е нов за украинската политика, все пак представя една доста сериозна кандидатура с много конкретни предложения. Така че явно украинците показаха, че им е писнало от този тип управление, което беше символ на корупцията и олигархичните кръгове, и гласуваха за едно лице, което има конкретни предложения за излизане на Украйна от тази тежка икономическа и политическа ситуация, в която е заседнала.

При всички положения очаквам г-н Зеленски да има много силно влияние в политическия живот на Украйна в следващите години. Той подготви своята кампания много разумно и беше единственият от топ 3 политиците в Украйна, който говореше и на украински, и на руски, за разлика от президента Порошенко, който проведе една от най-войнствените кампании – той беше сниман най-често във военна униформа и сред армията. Явно това продължаване на боевете в Украйна със сепаратистите е дошло вече до гуша на украинците и те очакват реален резултат от новия президент. Затова и гласуваха с толкова голямо мнозинство за него.

– Каква политика по-точно да очакваме от Зеленски? Юлия Тимошенко предупреди преди дни, че трябва да се подготвим за съвсем нова страница, че никой не знае какво ще прави Зеленски?

– При всички положения ще бъде политика на диалога. Вече видяхме и първите коментари на световните лидери – те са предпазливи, но са позитивни. Защото другите двама кандидати отправяха послания на статуквото, т.е. за продължаваща конфронтация и ескалация на напрежението с Русия. Що се отнася до Зеленски, се вижда, че той по-скоро е склонен на диалог и на дебат с Русия, затова и коментарите на Кремъл за неговия изборен резултат са по-скоро положителни, отколкото отрицателни. Така че наистина статуквото в Украйна се разбива, не трябва да свързваме прекалено много комичния образ на новия президент с реалните му действия. Той много бързо може да събере екип от много активни хора, които да променят статуквото в Украйна. Той вече се изказа за смяна на главния прокурор, на генералния щаб на въоръжените сили – това са едни драстични промени в политиката на Украйна, които явно се харесват на украинците.

– Какви смятате, че ще бъдат отношенията с Русия, която вече приветства избора на Зеленски?

– Мисля, че ще бъде политика на диалога. Това, че Зеленски постави като приоритет №1 връщането на задържаните украински военни и моряци обратно в Украйна, показва, че той ще търси диалог за постигането на това. Никакъв друг начин няма за освобождаването на тези пленени войници, освен диалог с Кремъл. Видя се, че всички усилия и заплахи, които отправяше Украйна през различни институции и световни организации, не дадоха никакъв резултат. Очаквам стартиране на диалога и отстъпки от страна на Украйна с цел връщане на военните, защото Русия, при всички положения, използва тези военни за разменна монета за политически дивиденти и при всички положения Русия ще има превес в диалога.

– Какво ще се случи с Донбас, предвид обещанията на Зеленски да спре конфликта?

– Това е много тежък въпрос. По време на предизборна кампания се хвърлят много обещания, разбира се. Това ще стане много по-трудно, но при всички положения подкрепата за сепаратистите от страна на Русия е явна и съответно промяната на ръководството на украинската армия, която Зеленски посочи като една от първите си стъпки, може би ще доведе и до промяна на стратегията в Донбас. Така че оттук нататък можем само да гледаме – това е доста по-дългосрочен процес, който едва ли ще бъде разрешен в следващите даже година-две.

– Очаквате ли отпор от парламента, след като там имат мнозинство депутатите на Порошенко? Как ще действа Зеленски, без да има традиционна партия зад гърба си?

– Зеленски се явява като украйнския Макрон, защото той стартира една кампания, която е подкрепяна от хората. Кампанията му срещу Порошенко беше срещу корупцията, корупционните практики и олигархията, така че ако Зеленски успее да окаже силен натиск върху Порошенко от гледна точка на изваждане на конкретни обвинения за корупция, в това число и решението му за смяна на главния прокурор явно е в тази връзка и в тази тенденция, той ще разколебае и неговите поддръжници и в украинския парламент, така че от него се очакват решителни действия. Той изглежда млад, решителен човек и това се харесва на украинците, затова смятам, че ако се поведе битка срещу вече наистина отслабения Порошенко, Зеленски може само да я спечели.

– На такъв тип лидери ли принадлежи бъдещето, г-н Керемедчиев – като Тръмп, като Макрон, като Зеленски? Отмира ли моделът на традиционния утвърден в политиката лидер, който стъпка по стъпка се издига до най-високия пост?

– Определено отмира. Тръмпизацията на света върви с много бързи темпове. Освен Франция и Украйна, аз бих сложил в това число и Бразилия, където имаме президент, който е ярка личност и сподвижник на идеите на Тръмп. Т.е. без да бъда директен и конкретен привърженик на самия президент Тръмп, смятам, че този вид политика започва да превзема света, така че все повече ще виждаме ярките политици, които не са част от статуквото, и по света, и при нас в Европа. А тези, които в момента са лидери на партии, явно се опитват да станат по-ярки, за да бъдат забележими и в Европа, и за своите избиратели – давам за пример Орбан, който се превърна в символ на източноевропейската опозиция срещу статуквото в ЕС. Така че ще виждаме все повече ярки личности, които решават, че могат да помогнат на страната си, и хората явно ще ги подкрепят и за в бъдеще.

- реклама -