Закон за горивата отлагане промени Министерство на финансите, резерв, петрол, бензиностанции

Милен Керемедчиев: Няма да има значителен спад в цените на горивата

„Логично е у нас да не се очаква цените на горивата да паднат както в други страни, тъй като ние купуваме петрол от Русия.“ Нека не очакваме в пъти спад. Намалението ще е по-скоро процентно, заяви пред БТВ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него спекулата винаги намира вратички да пробие. Той не очаква да има значителен спад на цените, а по-скоро замразяване.

„Очаквам тенденцията за ниските цени на петрола да продължи поне до края на годината – т.е до президентските избори в САЩ“, подчерта бившият зам.-министър.

Той заяви, че заради COVID-19 петролното потребление на Китай и Южна Корея, които са най-големите купувачи от Саудитска Арабия, е паднало с 20%, а решението на Русия да не намалява добива с 500 хил. барела на ден е отприщило петролната война.

„Потърпевша от това ще е Русия, чиято производствена мощност е 41-42 долара за барел. В Саудитска Арабия то е 6-7 долара за барел. Разликата е толкова голяма. Ще пострадат и шистовите компании на САЩ“, допълни той.

Керемедчиев смята, че в Съединените щати могат да обединят усилия големите петролни компании да изкупят малките. Освен това е на мнение, че ниските цени на петрола помагат в битката за Белия дом.

- реклама -