Милен Керемедчиев: България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

Докато няма постигната удовлетворителна победа за някоя от страните в конфликта в Украйна, преговори няма да има, прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работии бивш зам.-министър на икономиката.

„Преговорите замряха, но и от двете страни нямат желание да провеждат такива преговори. Русия започна да постига частични победи на бойното поле.

Путин успя да консолидира руската армия, да я свие в юмрук.

Тази битка вече се води град за град. Докато има такива частични победи, Русия няма да иска да започне преговорите. Що се касае до Украйна, те също очакват да спечелят този конфликт.

С въвличането на все по-тежки и далекобойни оръжия Украйна ще се стреми да нанася по-тежки поражения на руската армия“.

Русия ще използва и прехраната като оръжие, коментира бившият дипломат.

По думите му колкото повече оръжие на руската армия се похабява и унищожава в Украйна, толкова повече Русия използва и други оръжия – например енергийни, за оказване на натиск.

Русия показва мускули в целия бивш Съветски съюз.

Военната ѝ дестабилизация ще намали възможността ѝ да влияе в региона, което ще доведе до разместване на балансите, посочи Милен Керемедчиев в предаването „Преди всички“.

Той акцентира върху затъване в конфликта в Украйна, защото Москва ще трябва да задържи и укрепи завладените територии, а Киев ще премине в партизанска борба и сравни това с афганистанския сценарий.

България не е в списъка на топ 20 на държавите, които Украйна смята, че са ѝ помогнали, подчерта Милен Керемедчиев.

Ние влязохме в списъка на неприятелските държани на Русия, а от друга страна не сме в приятелския списък на държавите, които помагат на Украйна.

България изтърва и този шанс – българската икономика, българските предприятия да участват в следвоенното възстановяване на Украйна. (…) Това е много важен аспект, защото рано или късно войната ще свърши.

Дали Украйна ще остане във вида, в който е, трудно може да се каже – по-скоро части от нея ще бъдат загубени за много дълъг период от време, ако не и завинаги, но възстановяването на Украйна е много важен следващ аспект“.

Изявление като това на Калина Константинова за бежанците, на ниво вицепремиер, е и личен удар и към премиера, смята Керемедчиев.

- реклама -