Ragnhild Mowinckel Mikaela Shiffrin Federica Brignone
Медалистките от гигантския слалом - Рагнхилд Мовинкел, Микаела Шифрин (в средата) и Федерика Бриньоне

Микаела Шифрин взе първото си злато в Пьонгчанг

Микаела Шифрин спечели първия си златен медал в Пьонгчанг. Американката триумфира в гиганският слалом с общо време от двата манша 2:20.02. Състезанието трябваше да се проведе в понеделник, но бе отложено заради силен вятър. Втора остана норвежката Рагнхилд Мовинкел (2:20.41), а трета – италианката Федерика Бриньоне. Шифрин изоставаше с 0.20 секунди след първия манш, но направи много силен втори и не даде шанс на конкуренцията. „Тайната на втория манш на Олимпиада, е че не си налагаш никакви ограничения. Даваш всичко от себе си, защото няма друг шанс“, каза Шифрин.

Българката Мария Киркова остана 40-а в крайното класиране, на близо 13 секунди зад победителката. Преди четири години Киркова завърши на 36-а позиция.

Втори олимпийска титла за Шифрин

Това е втори златен олимпийски медал в кариерата на Шифрин – тя спечели слалома в Сочи. Утре тя ще опита да защити титлата си от преди четири години. Тогава, едва на 18 години, тя стана най-младата шампионка в историята на слалома.

Преди игрите в Южна Корея Шифрин обясни, че си мечтае да се прибере с пет златни медала и до момента все още има шанс това да се случи. В историята няма скиор с повече от три златни медала в една олимпиада.

Евентуално трето злато също ще е исторически момент за нея. Досега няма американски скиор с повече от две титли от Олимпиада.

- реклама -