Мика Зайкова: 60% от българите нямат никакви спестявания

Разходите вече са доста по-големи от заплатите. Тревожните сметки направи икономистът Мика Зайкова, доайен на два парламента като депутат от ИТН.

Издръжката на тричленно семейство с едно дете вече е над 2700 лв., а средната заплата у нас чисто е 1500 лв. Това означава, че при двама работещи родители със средна заплата доходите едва ще покриват режийните, храната и транспорта на домакинството. А при очаквания шок с тока, парното и газа през зимата, заплатите изобщо няма да стигат за издръжка.

Хората, които са на минимална заплата, са реално изправени пред мизерия.

Издръждата на един човек в самостоятелно домакинство е стигнала до 1525 лева за месец. За тричленно семейство с едно дете до 14 години тя е около 2700 лева, съобщи Заякова в студиото на bTV, позовавайки се на данни на КНСБ.

По нейни сметки, разходите за храна се увеличават със 106 лева на месец, за транспорт – с 11 лева, за здравеопазване – с 15 лева и т.н. Оценката на Зайкова е, че животът е поскъпнал много, особено на фона на това, че средната заплата за страната е 1730 лева или чисто – около 1500 лева.

Мика Зайкова подчерта, че от 3 млн. работещи у нас, 640 хиляди получават минимална заплата. Тя обясни също, че много българи остават под чертата на нормалната издръжка, не под т.нар. линия на бедността, която в момента се очаква да бъде вдигната.

В България има жестоко неравенство в момента. По данни на БНБ 84% от спестяванията в банките принадлежат на 1% от населението. 60% от българите нямат никакви спестявания, подчерта Зайкова.

В момент на повишаване на цените и висока инфлация – очаква се тази година да е 20%, хората без спестявания могат единствено да намалят харчовете, коментира икономическият експерт.

Според нея правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите. По думите ѝ правителството не може да помогне на най-бедните, защото приходите от данъци за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

 

- реклама -