Гълъбинов Forbes доход финансови инфлацията ДДС гадателки измама жена хасково банкова несъстоятелност промени

Мика Зайкова пред FN: Цинично е да получаваме само 50% от заплатата, когато сме болни

Финансовият експерт Мика Зайкова коментира пред Flashnews какво да очакваме през следващата година – ще имаме ли повече пари, справедливо ли е да получаваме само 50% от заплатата, когато сме болни, и може ли да отпадне завинаги втората година от майчинството. Отговорите вижте тук:
Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС
Г-жо Зайкова, като гледате промените, които се предлагат за следващата година, ще живеем ли по-добре?

Не мисля, защото в старанието си да направи реверанс към работодателите, правителството допусна доста съществени грешки. Има няколко неща, които наистина са недопустими. Първото е, че в бюджета на ДОО е предвидено да остане временната мярка от 2010 г., когато работодателите бяха натоварени да плащат първите три дни от болничните заради кризата. И така временната мярка стана постоянна, а трябваше сега вече да бъде прекратена. А какво се случва – НОИ пак ще плаща от четвъртия ден, само че работодателят ще плаща не 70%, а 50%. Е, аз ви питам всички ли хора в България, които са болни, са фалшификатори и мошеници?! Естествено, че не! Какво ще правят болните с толкова малко пари? На всичкото отгоре, ние си плащаме отделно за временната нетрудоспособност – пълен абсурд!

Второто нещо – досега ако напуснеш работа или бъдеш уволнен, в рамките на един месец след това, ако се разболееш, ти ще получаваш обезщетение за временна нетрудоспособност. От 2018 г. това отпада – защо?!

Но има и други абсурди – например: досега ти имаш право, ако работиш 8 месеца, на 9-ия месец да получиш обезщетение. От 1 януари обезщетението за безработица се увеличава от 7,60 на 9 лв. – нищожно увеличение, но все пак увеличение. Само че, за да го получиш, трябва да работиш с 4 месеца повече – т.е. 12 месеца и тогава да го получиш.

Другото нещо – за майките. Увеличават майчинството за втората година от 340 на 380 лв., но това е крайно недостатъчно. 40 лв. са един по-голям пакет памперси. Редно е през втората година майката да получава сума, равна на минималната работна заплата.

И още нещо – ако ще увеличаваш детските, увеличи ги като хората! Може ли за едно дете да получаваш 3 лв., за две деца – 5 лв. Това са жълти стотинки – с 3 лв. не можеш да купиш дори мляко…

Разбирате ли – не можеш с трици да ловиш маймуни! Съжалявам за израза, но че сме бедни – бедни сме, че живеем мизерно – живеем, но и да ни унижават по този начин не съм съгласна! Това е цинизъм!

И не зная дали ви направи впечатление за тези призиви майките да се върнат по-бързо на работа и така да получават половин обезщетение и заплата. Дано да не съм права, но това – според мен – се прави не за да не се губи квалификацията на майката, а пробно – да се види колко майки ще се хванат на въдицата и ще се върнат на работа и догодина ще кажат – ето колко много майки тръгнаха на работа, я да съкратим втората година от майчинството. Защото България е една от страните с най-дълго майчинство…

Колко вероятно е според Вас да има увеличение на заплатите догодина и с колко?

Премиерът даде един хубав пример – увеличи заплатите на хората в политическите кабинети. Опозицията го заплю за това, но все пак…

Минималната работна заплата ще се увеличи. В бюджетния сектор би трябвало да се случи и сигурно ще се случи. Не може в сигурността – полицаи, пожарникари да получат 55 млн. лв. – това е увеличение от само 5%. Забравихте ли Кресна?! Забравихте ли пожарите?! Как може?! За полицаите по същия начин – да си купуват сами белезници, да им тече таванът, да имат компютри от времето на баба ми, и да нямат коли, с които да гонят престъпниците… Надявам се, че и в администрацията ще има увеличение, при социалните работници също… Предстои да видим какво ще се случи…

- реклама -