Кадър; Нова ТВ

Мика Зайкова: Не се бойте, българи, няма да е все така – по-зле ще става

„Милиардите, изсипали се за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо“, смята Лидия Шулева

„Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

„Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо. Те обусловиха голяма част от инфлацията у нас”, каза в студиото на „Здравей, България” Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че инфлацията до голяма степен е създадена от централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствала единствено търговците, но не и потребителите.

Покачването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини пък обясняват, че сменят етикети почти ежедневно.

Целият разговор вижте тук

Източник: НОВА ТВ

- реклама -