Мика Зайкова, инфлацията, поскъпване, 2022,
Снимка: БГНЕС

Мика Зайкова: Инфлацията ще стане двуцифрена през 2022 г.

Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар, че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане.“ Това заяви финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова пред Нова телевизия.

По думите й през 2022 г. инфлацията може да стане двуцифрена.

Ръстът на цените в малката кошница е най-бърз, тя засяга най-бедните хора, а те са много у нас“, каза още Мика Зайкова.

„България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, смята Зайкова.

Според социалния експерт и бивш социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад. Той заяви, че инфлацията от 6-7% не е най-тежкият проблем в социалната сфера.

„Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато“, обясни Иван Нейков.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават от поскъпването на живота. Зайкова добави, че сегашната работна заплата е с чист доход от 480 лева, а издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лева.

„Трябва веднъж завинаги да сложим на масата минималната работна заплата и как да я определяме и в следващите 20 години и да го правим по този механизъм“, каза още Зайкова.

„Грешка ще е да стоим в кабинета ,да гледаме в тавана и да питаме колко ще е минималната работна заплата. Тя не трябва да зависи от волята на министър, а от принципи. Да се каже – ако инфлацията стигне такова ниво – минималната заплата става толкова. А не – не ми стигат 700 лева, дай ми толкова“, каза по темата Иван Нейков.

- реклама -