Мика Зайкова, финансов експерт пред FN: Справедливо е при заплата 1000 лв. цял живот да вземаме пенсия 700 лв.

Трябва да се увеличи максималният праг на осигуряване и да се направи чисто нова пенсионна реформа, за да има справедливи пенсии. Това заяви специално за Flashnews финансовия анализатр Мика Зайкова. Тя коментира решението на правителството и парламента да увеличат миинмалната пенсия на две стъпки- от 1 юли на 180 лева и от 1 октимври на 200 лв.

Какъв ще е икономическият ефект от вдигането на минималната пенсия от 1 юли на 180 лева, а от 1 октомри на 200 лв.?

Минималната пенсия се повишава с 18.55 лева или с 11,5%. Това се равнява на 9 хляба и 9 кисели млека. И следващата стъпка им носи още 11,1% или още 20 лева. Ефектът обаче е много неприятен по отношение на цялата пенсионна система.

Увеличенито е за минималната пенсия, а тези които са имали по-голям принос за системата нямат увеличение. Тези с пенсия 200 лева и 10 стотинки по-богати ли са? Категоричон-не! Пенсията пак продължава да е под прага на бедност 314 лева, пак продължаваме да тънем в бедност и мизерия.

Хората обаче искат всички пенсии да се увеличат, а не само най-ниските?

Това е най-справедливо, но това е политическо решение. Ефектът би бил добър, ако минималната пенсия надхвърли прага на бедност. Прагът е всъщност минимума средства да не умрем от глад.

Какво е решението? 

Трябва да се увеличи максималния осигурителен доход. Той сега е 2600 лв. А той стои толкова да не падне прага на максималната пенсия. Тоест хора, които са работили в тежки условия, в опасни условия, които могат да взимат по-голяма пенсия, сега взимат 910, независимо колко им се полага. А тези хора са малко, няколко хиляди. Системата няма да рухне от техните пенсии. За сметка на това обаче тези хора, които са с високи заплати няма да получават мизерни пенсии.

Не е ли време за пълна пенсионна реформа, ние правим промените на парче при всеки кабинет?

Да верме е за изцяло нова пенсионна реформа. Не само да увеличаваме годините за стаж и възраст. Хората не могат да работят до 70 години.

пенсииКаква е най-справедливата формула -колко процента трябва да е пенсията от заплатата?

Трябва да се доближим до пенсиите в Еворпа. Защото българските пенсионери от първия стълб имат заместващ доход -35%, тоест ако ти цял живот си работил на 1000 лв., образно казано, ще получиш пенсия накрая 350 лв., с което ти пада три пъти стандарта. Но ако един западноевропеец, примерно французин, е работил на 1000 евро, което е много малко, той ще получи 700 евро. Тоест, вярно, ще му падне малко стандарта, но малко. А ако пък е норвежец ще получи 900 евро, защото там е 90% за месечния доход. Ето защо западните пенсионери ходят по круизи.

По пенсионна възраст не сме последни в света, но по доходи сме последни. Трябва да има по-високи доходи за по-големи пенсии.

- реклама -