Михаил Миков: Посоката на БСП е грешна

„БСП пета година вече е в опозиция; заявява се, че може да управлява, да победи ГЕРБ. След пет години опозиция загубата на тези избори значи тотална загуба на доверието“, съобщи за бТВ бившият председател на БСП Михаил Миков.

„Избори се губят и се печелят, но тогава, когато става подмяна на партията, това е риск за бъдещето. Председатели се сменят, идват едни или други, важно е каква е посоката на партията. А тези евроизбори са част от индикациите, че посоката е грешна. Сравнение с предишните избори е крайно некоректно, защото предишните избори бяха след участие в управлението на кабинета Орешарски, и си спомняте година и половина как имаше протести. Сега БСП вече е пета година в опозиция, заявява се, че има капацитет да управлява; заявява се, че може да замени ГЕРБ във властта, и един такъв резултат заявява кръст на тези заявления и закани, защото те не почиват на реалности“, съобщи още Миков.

Основният проблем на БСП е, че не печели доверие, смята бившият председател на партията.

„Какво означава консервативен социализъм, или ляв консерватизъм – това е подмяна на идейната основа на БСП. Какво означава, че вече две години и половина в този мандат на парламента въпреки прокламираното заявление против санкциите за Русия нито веднъж не се внесе искане за проект за решение за отмяна – за да се гласува, да се види кой как стои и какво би подкрепил или отхвърлил? Какво означава, че данъчните законопроекти не се внасят, въпреки че се говорят на висок глас, за да се види в гласуването кой каква политика отстоява. Защо БСП напусна за три месеца и половина и се лиши от най-високата трибуна, след като БСП винаги е била парламентарна партия и е утвърждавала парламентаризма“, допълни Миков.

„Избирателят дава доверието си когато повярва, че си автентичен и защитаваш интересите и доверието му. А мнозинството българи имат интереси от лява политика, само че не могат в момента да дадат доверие за това, което им предлагаме“, допълни социалистът.

„Аз не съм фен на оставките, това е лично решение на Нинова и тя очевидно смяташе, че този драматизъм, с който го прави, ще изчисти въпроса накъде върви БСП. Виждате, че влязохме в един драматизъм, който преминава малко във фарс и водевил, защото виждам, че най-близкото й обкръжение поставят въпроса „не, не, моля ти се, оттегли си оставката“, съобщи още Миков.

Цялата отговорност на утрешния конгрес е в ръцете на делегатите му, – след пет години опозиция загубата на тези избори е една тревожна камбана. Ако конгресът избере друг път – връщане към полтическото, връщане към автентичността, връщане към искреността към избирателите, БСП има шанс – в противен случай няма значение кой ще е начело на партията, смята бившият председател на партията.

Разцеплението вътре в БСП е на идейна, на политическа основа – тези слухове, които вървят в партията за врагове с партиен билет, – тези побеснели хейтъри, които без име и образ в социалните мрежи атакуват хората с различно мнение в партията, като ги прогласяват за какви ли не – те са инспирирани от Позитано 20, допълни Миков.

Според него изтъкването на различията между ЕНП и БСП е вредно толкова много, колкото и войната, която се води срещу Сергей Станишев.

В момента разделителната линия в БСП изкуствено се насажда, за да може тези, които имат различно мнение, да изглеждат по-черни. Нинова сама подаде оставка, няма кампания срещу нея, смята Миков.

Сега, след тези европейски избори, се очертава тежка перспектива за партията и за ръководството – дори и малка, победата на ГЕРБ дава друга перспектива за втората половина на годината, когато са местните избори, а вместо да се стегне, ръководството в БСП се укрепва и окопава. НС на БСП трябва спешно да се събере и да се види откъде може да се режат разходи заради намалената партийна субсидия така, че да е най-полезна за следващите избори, завърши бившият председател на партията.

- реклама -