Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Михаил Константинов пред FN: Гласуване по пощата нарушава тайната на вота

В основна тема на седмицата се превърнаха предстоящите парламентарни избори и датата на вота. Президентът започна консултации, за да реши коя да бъде окончателната дата, след като на 7 декември съобщи, че изборите ще бъдат на 28 март.

Заради локдауна в много държави може да се окаже, че българи в чужбина няма да могат да гласуват, заяви пред Flashnews председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

Президентът лансира идеята българите в чужбина да гласуват по пощата. Такова гласуване обаче би нарушило тайната на вота и за него ще трябва да се променя Конституцията, категоричен е проф. Константинов.

гласуване Галъп, гласове, гласуване, купуване на гласове, избори

– Има ли съществена разлика дали изборите ще се проведат в края на март или края на април?

– Според мен никой не знае. Целта на различните дати е да се намали медицинския риск – да не се заразяват хората и да не умират. Ние не знаем как ще се развие пандемията, ако някой знае бих казал, че той е Господ Бог.

– Как ще се гарантира безопасността и на избирателите и на хората, които ще работят в секциите?

– Това е един от най-важните въпроси, които трябва да бъдат решени в най-скоро време. Няколко са начините това да се случи – първо със специални процедури и протоколи за самото гласуване, разреждане на избирателите, зелени коридори за по-възрастните избиратели. Избори в два дни също е вариант, който се прилага и в други държави.

Към това трябва да добавим по възможност членовете на избирателните комисии да бъдат хора, които са го изкарали коронавируса или такива, които са се ваксинирали.

Същото важи и за хората, които ще работят в изчислителните пунктове. Това е важен въпрос, който предстои да решаваме. От „Информационно обслужване“ ще участват няколкостотин души. Ние трябва да вземем абсолютно всички мерки и за тяхната безопасност. Говори се за отделни секции за някои категории избиратели, разбира се механизмът на подвижните секции трябва да бъде приложен, ние имаме опит в това отношение.

– За толкова кратко време какви законодателни промени неизбежно трябва да бъдат направени?

– Голяма част от нещата могат да се случат и без законодателни промени. Според Изборния кодекс ЦИК има доста правомощия и може да решава част от тези въпроси. Но ако решим изборите да са в два дни трябва да има промяна в Изборния кодекс. Там изрично е записано, че изборите се провеждат в един неработен ден. Ето една малка подробност, за която трябва да има законодателна промяна. За да няма повод за оспорване на изборните резултати.

– Цялата отговорност върху ЦИК ли пада?

– Отговорността за провеждане на изборите и споделена. Основната е върху ЦИК и назначените от нея районни избирателни комисии, които на свой ред назначават секционните избирателни комисии. Това е основният кадър, който движи изборите. Затова са над 80 000 души. Държавата разбира се също има своите отговорности – тя осигурява материално техническото произвеждане на изборите, включително охрана на изборния процес, охрана на изборните книжа и материали.

– Ще има ли промени за българите в чужбина, които искат да упражнят правото си на глас?

– Както е написано в кодекса има определени условия, за да се разкрият секции за гласуване в чужбина. Но ние не знаме дали такива избирателни секции въобще ще бъде разрешено да се разкрият, защото много държави са в тежък локдаун, който не се знае до кога ще продължи. Така че това може и да не проработи в някои държави. Трябва да се съобразяваме с условията.

– Как пандемията ще се отрази на избирателната активност?

– Естествено избирателната активност ще падне. Това го показа опита в някои държави. В Румъния до този момент имаше над 50% избирателна активност, а на последните избори, в условия на пандемия, тя падна под 33%. Подобно нещо ще се случи и тук и това е оправдано – хората не искат да рискуват живота и здравето си.

– Все по-често се говори за дистанционно гласуване – има ли бъдеще у нас?

– В нашия Изборен кодекс такова не е предвидено. Дистанционното гласуване е два вида – по интернет и по пощата. Гласуване по интернет в Европа практически няма – само в Естония и няколко кантона в Швейцария. Гласуване по пощата има в Австрия, Скандинавските държави и др. Само че има много тежък проблем в България. В Конституцията е записано, че вотът е таен. Нещо повече – в секцията ако някой си покаже бюлетината как е гласувал – тя се унищожава. При дистанционно гласуване таен вот няма. Т.е. за да въведем дистанционно гласуване трябва да променим Конституцията.

Аз се учудвам защо по този въпрос се говори толкова активно, не че този вид гласуване няма бъдеще.

Но то трябва да бъде подготвено – но и американският опит с гласуване по пощата е толкова трагичен, че е убит този вид гласуване като идея, която може да се наложи в някои държави. Доверието е сринато, половината американци не вярват в този вид гласуване, включително от демократическата партия, която имаше полза от този вид гласуване.

- реклама -