Михаил Константинов: Опитът с машинното гласуване е трагичен

„Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха.“ Това каза по Нова  ТВ председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори.

Константинов обясни, че тези грешки могат да се окажат катастрофални на местните избори.

„На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана“, обясни Константинов.

Според Константинов машинното гласуване трябва да бъде премахнато.

„В Европа от 40 държави машинното гласуване го няма никъде. Ако беше толкова хубаво, щеше да го има поне на едно място“, заяви проф. Константинов.

Според него, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна – комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Константинов очаква БСП да подобри резултатите си на местните избори в сравнение с 2015 г., когато загубата е била катастрофална.

„БСП постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат, но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъдем точни“, каза още Михаил Константинов.

- реклама -