Мигрантският поток от Турция към Гърция се стопил с 97 процента

Мигрантското споразумение между ЕС и Турция намали мигрантския поток от Турция в Гърция с 97 процента

Това обяви в изказване пред Европарламента еврокомисарят Димитрис Аврамопулос.

По думите му сега през гръцко-турската границата минават около 50 човека дневно или 4500 души от началото на годината.

В същото време той призна, че броят на върнатите нелегални мигранти от ЕС в Турция, което е част от споразумението, представлява само 311 души през март-май, докато влезлите за същия период са над 4000 души.

Еврокомисарят подчерта, че Брюксел изпълнява финансовите си задължения към Анкара съгласно споразумението. На турската страна са преведени 2,9 милиарда евро от обещаните до края на юли 3 милиарда евро. От тези средства 1,57 милиарда евро вече са усвоени – за тази сума са подписани договори за подпомагане на сирийските бежанци на турска територия, по-специално за предоставянето им на преки парични преводи в размер на 1,3 милиарда евро.

Аврамопулос посочи още, че Страните от ЕС са приели 20 900 мигранти от 160-те хиляди, за чието разселване из ЕС на квотен принцип бе взето решение ЕС през 2015 година. По данни на Евростат броят на мигрантите влезли в Европа от началото на 2015 година стигна 3 милиона души.

Процесът на разселване се ускорява, тази година разпределихме 10 300 мигранти, което е повече от цялата 2016 година, каза еврокомисарят Димитрис Аврамопулос

В същото време Еврокомисията задейства по-рано днес наказателна процедура срещу Полша, Унгария и Чехия, които за две години са приели само 12 бежанци, а последната година не са приели нито един бежанец.

- реклама -