такси

Защо мигранти се отказват от убежище в Швеция

Рекордните 4542 мигранти са оттеглили молбите си за убежище и са напуснали Швеция от началото на годината. Причина за отлива на хора са дългите процедури по обработка на документи. Влязоха в сила новите стриктни шведски закони за прием на семейства на бежанци. Действат и разпоредбите, според които на всеки върнал се доброволно в родината си мигрант ще бъде отпускана сума пари.

В същото време страната отчита и на половина по-малко нови молби за убежище в сравнение с периода януари-август на миналата година, пише британският в. „Индипендънт“.

През 2014 г. и 2015 г. Швеция се превърна в една от най-популярните за мигранти държави от Европа, като в края на миналата година новите молби за убежище достигнаха до 160 000.

През 2015 г. е отбелязан и рекордно висок процент на одобрени молби – 55% от всички подадени.

Въпреки това студеното време и импровизираните лагери за настаняване, бавното обработване на документи, както и все по-негативното възприемане на мигрантите от обществеността стават причини за увеличеното напускане на страната.

Не е за пренебрегване факта, че нисък остава броят на мигранти, успели да си намерят работа – по-малко от 500 са регистрираните работещи.

От началото на 2016 г. правителството в Стокхолм въвежда нови правила за ограничаване на броя новопристигнали, които включват по-стриктен контрол на границите и ограничения за приема на семейства на бежанци. В същото време отпада задължението за осигуряване на жилище за мигрантите, които не са получили статут на бежанци. Удължава се и времето за задържане на новодошлите.

Ако се върнат в родината

Допълнително все повече мигранти се възползват от правителствена схема, която е в сила от 2013 г. в страната. Според нея всеки мигрант, който доброволно се върне в родината си, може да получи сума в размер на до 30 000 крони (3500 долара). За семейства сумата може да достигне до 75 000 крони (9000 долара).

В резултат Шведската агенция по миграцията предвижда за цялата 2016 г. да има общо 60 000 нови молби за убежище.

Значително са намалели и молбите от иракски граждани през 2016 г.

През първите осем месеца на годината те са 1243, което е по-малко от броя на оттеглилите заявленията си за убежище (1366).

- реклама -