мигрантите и бежанците

Светът става все по-нетолерантен към мигрантите и бежанците

Светът става все по-нетолерантен към мигрантите и бежанците. Негативните нагласи се увеличават от САЩ до Русия, сочи проучване на Ipsos Mori за отношението към мигрантите по света.

Около 45% от анкетираните 16 000 души от 22 държави казват, че имиграцията оказва негативен ефект върху тяхната страна. 20% са на обратното мнение, става ясно от резултатите на проучването, извършено в интернет.

Най-негативно отношение към имигрантите има в Турция, Италия, Русия, Унгария, Франция и Белгия

В тези страни 6 от всеки десет анкетирани не изпитват положителна нагласа към прииждащите чужденци. Почти половината от анкетираните са на мнение, че в страната им има твърде много чужденци.

Проучването разкрива напрежението, което имиграционните потоци причиняват в един все по-глобализиращ се свят.

Повишените нива на миграция в рамките на Европейския съюз бяха сред основните причини за успешната кампания на привържениците на Брекзит при референдума във Великобритания за членство в ЕС, докато страни като Испания и Италия са изправени пред нарастващ брой икономически имигранти,стигащи до тях от Северна Африка през морето.

Гърция се бори с приток на бежанци, бягащи от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан през Турция.

„Имиграцията е глобален въпрос, като много малко страни са напълно спокойни по отношение на настоящите нива, контрол и въздействие на масовото движение на хора“, гласи оценката на Боби Дъфи, управляващ директор на социалния институт за изследвания на Ipsos Mori.

Страх от терористи сред бежанците

Четирима от всеки десет запитани искат затваряне на границите. Шестима от 10 казват, че терористи се прикриват като бежанци. В Турция, където напоследък имаше поредица от терористични атаки, 83% от анкетираните правят такава оценка.

Проучването е било проведено в периода 24 юни-8 юли.

- реклама -