МИ-6: Великобритания е заплашена от безпрецедентна терористична заплаха

Великобритания е изправена пред „безпрецедентна“ терористична заплаха, която няма да стихне преди приключването на войната в Сирия, заяви ръководителят на британската служба за външно разузнаване МИ-6.

По време на една от редките си речи Алекс Янгър заяви, че британските власти са предотвратили 12 терористични атентата от юни 2013 г. насам, предупреждавайки, че „убийствено продуктивната групировка „Ислямска държава“ все още подготвя нападения от Сирия, независимо от ударите срещу нея.

„Положението на сирийците продължава да се влошава. Не мога да кажа със сигурност какво ще ни донесе следващата година“, Янгър каза пред журналисти по време на първото си публично изказване от поемането на поста през 2014 г.

„Но знам едно – ние не можем да сме в безопасност от заплахите, които произлизат от тази държава, освен ако гражданската война не бъде приключена“, каза още той.

Кртики срещу Путин

Янгър също така отправи критики спрямо руския президент Владимир Путин заради подкрепата му за сирийския президент Башар Асад и предупреди, че „хибридната война“, включваща в себе си кибератаки и пропаганда, е един все по-опасен феномен, който е „фундаментална заплаха“ за западните демокрации.

- реклама -