МИ-6

МИ-6 търси да назначи 1 000 шпиони

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 търси да назначи 1 000 шпиони. Тяхната основна задача ще бъде борбата срещу глобалния тероризъм, пише вестник „Таймс“. Това става ясно при една от редките публични изяви на шефа на МИ-6 Алекс Йънгар.

На конференция по сигурността във Вашингтон Йънгар каза, че към края на десетилетието личният състав на МИ-6 ще се увеличи от сегашните 2 500 полеви агенти и анализатори на почти 3 600 души.

Търсят се повече жени

Според „Таймс“, шефовете на МИ-6 ще вземат на работа повече жени и повече представители на етническите малцинства. Това ще бъде полезно за установяване на контакти с различни общности и за внедряването на агенти и информатори в клетки на терористи в Европа, Африка и Близкия изток.

По думите на Йънгар „днешният тероризъм, от типа като този на „Ислямска държава“, представлява постоянно присъстваща заплаха, която са подхранва и направлява благодарение на революцията в интернет, чупейки международните бариери“. Оттук идва и друга задача на МИ-6 – максимално умело да използва в работата си интернет и различните цифрови технологии, съчетавайки ги с традиционните методи.

В момента в МИ-5 работят около 4 000 души, а в центъра за правителствена връзка, специализиран в радиоелектронното разузнаване, около 6 000.

- реклама -