МФ към СОС: Пари няма да има, вдигнете цената на билетчето

Съвет да вдигнат цената на билетчето за автобус, за да вържат бюджета на София, тъй като няма да бъдат отпуснати пари от държавата е получил СОС от МФ. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Столична община прекратява диалога си с правителството“, обяви по този повод той. Посочи също, че мотивът е именно отказът на кабинета да отпусне допълнителни средства за градския транспорт в столицата.

„Получихме едно писмо от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която ни казва, че пари ще се получат срещу оптимизации и реформа. Тя ни препраща и писмо от началника на кабинета на финансовия министър Жана Тотева. Тя ни казва да повишим цената на билета“, каза Георгиев.

Не това е нивото, на което трябва да се говори между кабинет и община, заяви Георгиев. И призова при актуализацията на бюджета да се предвидят допълнителни пари за София. Причината е, че градският транспорт на столицата има загуби от 143 млн. лв., които няма как да покрие.

В същото време Георгиев беше категоричен, че

цената на билетчето няма да се вдига.

Столичен общински съвет няма как да приеме увеличение на билета за градски транспорт, защото не там е решението на финансовите проблеми, отсече той. Георгиев подчерта, че големият проблем на транспорта в София е поскъпването на горивата. И по-конкретно – с между 230% до 330%.

„Това, честно казано, не очаквахме дотам да се стигне и

няма как да приемем, и те го знаят много добре.

При тази инфлация, увеличени разходи за семействата за ел. енергия и горива няма как да им прехвърлим с увеличението на транспортните билети и карти щетата за София. Тя е от 143 млн. лв., които не достигат – това е несправедливо.“, заяви Георгиев.

По думите му по време на ковид пандемията Столична община се е справила сама, без помощ от правителството. Спрени са няколко големи обекта и парите са пренасочени към градския транспорт, но вече не може сама да се справя и не е справедливо.

„Проблемът е, че тарифна политика ще има, но градски транспорт може и да няма. Тук това, което правим ние е, че продължаваме да увеличаваме парите на софиянци, които са в бюджета, да отиват по-голяма част от тях в транспорта. Проблемът е, че правителството ни дава съвети, които знае, че ние не можем и не бива да изпълним.“, каза Георги Георгиев.

Председателят на СОС заяви, че няма автобусни линии, които дублират метрото, 70% от автобусите водят до спирка на метрото, 100% от трамваите прави връзка със спирка на метрото. Направена е и оптимизация – над 5% от маршрутното разписание бе намалено миналата есен, над 5% от административния персонал е съкратен.

Източник: Стандарт

- реклама -