Международният наказателен съд ще разследва американски военни за престъпления в Афганистан

Международният наказателен съд ще започне пълно разследване на възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, извършени евентуално от американската армия, пише сп. „Форейн полиси джърнал”.

Изданието посочва, че главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда ще започне разследване в следващите няколко седмици, най-вероятно след президентските избори в САЩ на 8 ноември и със сигурност до края на тази година. Според списанието, представители на САЩ дори са посетили Хага наскоро, за да обсъдят евентуалното начало на разследването и да изразят своята загриженост.

От „Форейн полиси джърнал” припомнят за многократните опити на прокуратурата да привлече вниманието на общността към предполагаемите злоупотреби с задържани лица от военните на САЩ между 2003 и 2005 г.

Нарушаване на човешките права

В доклад на миналата година, съдът отбеляза, че „престъпленията са били извършени с особена жестокост и по начин, който принизява и омаловажава основното човешко достойнство на жертвите.“

Много вероятно е Бенсуда да търси отговорност и за въздушните удари на американските сили върху организацията на „Лекари без граници” в Кундуз, при които загинаха няколко десетки хора.

- реклама -