дете, жена, Габрово, домашно насилие

Международният ден срещу насилието над жени – 25 ноември

За Международен ден срещу насилието над жени е обявен 25 ноември. Денят е по инициатива на ООН и е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание от 17 декември 1999 г.

25 ноември се отбелязва като ден срещу насилието още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. То е извършено през 1961 г. по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).

В днешния ден у нас различни феминистки организации излизат на протест срещу насилието над жени. Демонстрацията ще се проведе пред Съдебната палата от 18:30 часа.

„Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре“, алармират организациите.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Обикновено нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите.

Източник: БГНЕС

- реклама -