Македония парламент гласуване Заев конституция

Международна еуфория след историческия вот в македонския парламент

Правителството на Република Македония поздравява всички граждани и всички членове на парламента за поетата отговорност, с която пред страната се отварят вратите на НАТО и ЕС.

Това се казва в официална декларация на македонското правителство по повод приетите промени в Конституцията съгласно Преспанския договор.

„Гражданите на Република Македония чрез своите представител в парламента, тази вечер написаха нова историческа глава в нашата държавност, чрез приемането на конституционните промени. Това е акт, който дава държавна отговорност и силен патриотизъм, защото прави абсолютно осъществими двата държавни интереса – членство в ЕС и НАТО.

Зоран Заев, Македония, парламент, гласуване, конституция, промени, име,

Депутатите гласуваха „за” споразумението, което е в най-голям интерес на гражданите и дава възможност за международна интеграция и признаване на страната ни като суверенна държава, и потвърждава идентичността на македонците и всички граждани на страната. Осъществяването на това дойде чрез уточняване на името на нашата страна – Република Северна Македония със съседната ни страна. В допълнение, македонският език ще бъде международно признат във всички съюзи. Нашият химн, нашият флаг – остават същите и те са защитени. Нашето гражданство ще бъде – македонец / гражданин на Република Северна Македония“, пише в документа.

„Днес ние разкрихме нова светла перспектива за всички граждани на страната ни, заради нашите деца. За една мирна, сигурна страна, където македонците, албанците, турците, власите, сърбите, ромите, босненците и всички други етнически общности ще живеят по-добър и проспериращ живот. Правителството на Република Македония изказва своята благодарност на всички граждани и на всички поддръжници и партньори на страната за голямата и значителна подкрепа по време на приемането на Преспанския договор, който гарантира бъдещето на страната като равноправен член на НАТО и ЕС“, се казва в края на Декларацията.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са първите поздравили Македония след историческото гласуване на конституционните промени тази вечер.

От името на Европейския съюз Могерини и Хан „искрено” поздравяват парламента за „решаващата стъпка към прилагането на споразумението от Преспа.”

„Политическите лидери и гражданите показаха решимостта си да хванат тази уникална историческа възможност за разрешаването на един от най-старите спорове в региона и решително да продължат напред по пътя към ЕС”, заявиха Могерини и Хан.

Според тях ЕС твърдо подкрепя споразумението от Преспа, което „дава пример за помирение за региона и за цяла Европа”.

„Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, ЕС остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС”, пишат европейските представители.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

„НАТО силно подкрепя пълното прилагане на Договора, което е важен принос за стабилния и проспериращ регион”, каза Столтенберг.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поздрави македонския си колега Зоран Заев.

„Министър-председателят поздрави господин Заев за успешното приключване на процеса по промяната на конституция на Бивша Югославска Република Македония“, заявиха от офиса на Ципрас в официално изявление.

Македония взе историческо решение. Вашето Собрание гласува за приемане на конституционните изменения, необходими за прилагането на Договора за Преспа с Гърция.

Съединените щати приветстват решението на избраните от вас представители, каза посланикът Джес Бейли.

Когато процесът завърши с ратификацията от Гърция, това споразумение най-накрая ще разреши спора за името, който отдавна възпрепятстваше гражданите на Македония да реализират целите си за членство в НАТО и Европейския съюз, посочи Бейли.

Поздравявам вашите лидери в правителството и парламента заради тяхната визия, смелост и постоянство в търсенето на решение и поставяне на дългосрочните стратегически интереси на Македония на първо място. Очакваме с нетърпение да приветстваме Република Северна Македония като 30-ия член на НАТО и да продължим нашето стабилно партньорство с вас за насърчаване на стабилността и просперитета тук и в целия регион, изтъкна още посланикът на САЩ.

- реклама -