поскъпване

Между 30 и 50% са поскъпнали доматите, краставиците и пипера от декември насам

Около 70% от краставиците и доматите на родния пазар са вносни. Същото важи и за ябълките. Това показват данните от януарския анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Малко по-голям е относителният дял на пазара на българските картофи, който е 54%.

През 2019 г. се запазва тенденцията, наблюдавана през последните години – по-слабо предлагане на български плодове и зеленчуци и засилен внос.

Вносната стока държи по-ниска цена от българската. През цялата година цената на вносните домати е по-ниска от тази на българските, като разликата варира между 20 и 40 на сто. Същата е ситуацията и при краставиците, като през зимните и пролетните месеци вносните са с 1 лев по-евтини от българските.

Солиден ръст на цените през януари

При движението на цените на едро на плодовете и зеленчуците през януари спрямо декември се наблюдават възходящи тенденции. Българските домати са поскъпнали с 30%, а вносните с 34 на сто.

При краставиците разликата в цените е още по-голяма – българските са поскъпнали с 39%, а вносните с 61%. Цените на картофите се покачват със 7%. Поскъпва и пиперът с 50-55%. Зрелият лук поевтинява с 8%, а цените на зелето и морковите се задържат около нивата от предходния месец.

При цените на плодовете се наблюдават стабилни цени, без съществени месечни отклонения. Само при цената на мандарините се наблюдава поскъпване на месечна база с 14%.

- реклама -