Между 3.2 хил. и 140 хиляди долара струва лечението на болен от COVID-19 в Китай

Китайското правителство изразходва средно около 23 хиляди юана (около 3,2 хиляди долара) за лечение на един пациент от пневмония вследствие на коронавирус. Това е посочено в Бялата книга, публикувана в неделя от Държавния съвет на Китай „Борба срещу COVID-19: китайски действия“.

„Към 31 май медицинските сметки за 58 хиляди пациенти с потвърдена диагноза са покрити от тяхната основна здравна застраховка. Общите разходи възлизат на 1,35 милиарда юана или 23 хиляди юана на човек“, се казва в документа.

„Средната цена за лечение на пациент в тежко състояние надхвърля 150 хиляди юана (около 21,2 хиляди долара), в някои критични случаи разходите надхвърлят 1 милион юана (около 141 хиляди долара). Всички те бяха покрити от държавата“, сочат разчетите на здравните власти.

Правителството в страната е отпуснало близо 23 милиарда долара за лечение и первенция на заболяването, както и за други мерки в борбата с епидемията.

„Бялата книга“ за лечението на вируса описва подробно действията на китайското правителство за борба с епидемията от 27 декември 2019 г. до края на май тази година.

- реклама -