Между 13 и 27 години затвор по делото за камиона-ковчег в Есекс

Четирима мъже получиха присъди за затвор от 13 до 27 години за участието им в заговор за контрабанда на хора, довел до смъртта на 39 виетнамски мигранти и станал известен като „случаят с камиона-ковчег от Есекс“.

Безжизнените тела на мигрантите – на възраст между 15 и 44 години – бяха открити в запечатан контейнер в пристанище близо до Лондон през октомври 2019 г.

Оказа се, че камионът с марка „Скания” е бил регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия. По-късно беше установено, че камионът не е влизал в България от 2017 година и е свързан със случая само чрез табелите с българска регистрация.

камион трупове, българска регистрация

По случая бе задържан Аймън Харисън от Северна Ирландия и обвинен в 39 убийства, трафик на хора и имиграционни престъпления. Кристофър Кенеди, от Северна Ирландия, също бе обвинен в заговор за уреждане на пътуването на хора с цел експлоатация и нарушаване на британския закон за имиграцията. Шофьорът на камиона – 25-годишният Морис Робинсън – се призна за виновен в подпомагането на нелегална имиграция. Той също бе изправен пред обвинения за 39 убийства. Повдигнати бяха обевинения и на още четирима обвиняеми.

Мигрантите са платили на контрабандистите до 40 000 долара за опасното пътуване, огромна сума във Виетнам, където годишният доход е около 2 400 долара.

- реклама -