Междинни избори в САЩ: Демократите печелят повече места в Камарата на представителите, Тръмп обаче е доволен -спечели Сената

Първите резултати от междинните избори в Съединените щати показват, че демократите са на път да установят контрол в Камарата на представителите.

По всичко личи обаче, че републиканците ще запазят и дори могат да увеличат мнозинството си в Сената.

Досега съотношението беше 51 на 49 места в горната камара, в полза на републиканците. Демократите трябва да отнемат 23 места от републиканците, за да овладеят долната камара и засега се очертава, че ще го направят.

Изборите развалиха комфорта на Тръмп

Демократите вече ще могат да блокират неговите законодателни инициативи и да подновят активното разследване на финансови му операции и на така наречената руска намеса в президентските избори от 2016 година. Възможно е дори да инициират процедура по импийчмънт, която обаче едва ли ще получи необходимата подкрепа в горната камара на Конгреса.

Демократите обаче не могат да бъдат напълно доволни, тъй като прогнозите за смазваща победа далеч не се оправдаха. Очевидно избирателите далеч не са толкова недоволни от Тръмп. Една от възможните причини за това е доброто състояние на икономиката, която отбелязва непрекъснат растеж от встъпването му в длъжност.

Предварителните данни показват, че по всяка вероятност избирателната активност ще бъде най-висока от 1952 година.

Първа реакция от Тръмп след изборите: Изключителен успех. Благодаря на всички

В първото си официално изявление след края на изборния ден Доналд Тръмп определи резултатите като „изключителен успех“.

 

„Изключителен успех тази вечер. Благодаря на всички“, написа Тръмп в своя „Туитър“ и по този начин показа, че резултатите от междинните избори едва ли ще го накарат да промени стила си.

Първи гей губернатор избраха в САЩ

Кандидатът на Демократическата партия на Съединените щати за губернатор на Колорадо печели изборите, предава АФП.

Победата на Джаред Полис е историческа, тъй като той се превръща в първия открит гей, който заема такъв пост.

Полис, който от 2009 година е депутат в Камарата на представителите, е сред най-богатите конгресмени в САЩ с лично състояние от близо 400 млн.

Той обаче не е първият губернатор с нетрадиционна сексуалност. През 2015 година бисексуалната Кейт Браун спечели изборите в Орегон, а малко преди да подаде оставка от губернаторския пост в Ню Джърси през 2004 година Джим Макгрейви призна, че е гей.

За първи път мюсюлманки в Конгреса

От Демократическата партия  бяха избрани първите 2 мюсюлманки в Конгреса. „Успяхме заедно. Благодаря!“, написа в Twitter Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: „Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах“.

 

Омар е на 36 години, носи ислямско було и е приемник на поста в Конгреса на Кийт Елисън, който беше пък първият цветнокож и мюсюлманин, избран в долната камара. Омар е избягала от войната в Сомалия със семейството си, когато е била на 8 годинки.

Прекарва четири години в бежански лагер в Кения, после семейството й се устройва в Минесота през 1997 г., където има голяма общност от страните от Африканския рог. През 2016 г. Омар е избрана за депутат в щатския парламент на Минесота. Тя е защитничка на гражданските права и е част от лявото крило на Демократическата партия.

Защитава идеята за безплатно образование, за реформа на съдебната система и достъп до жилища за всички. Противник е на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд Тръмп.

Тлаиб е на 42 години и е най-голямото дете от общо 14 в семейството на палестински бежанци.

Защитава прогресистка програма, по-специално идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и достъп за всички до здравеопазването. Наследява на поста Джон Кониърс, подал оставка през декември заради здравни проблеми, но обвинен също така в сексуален тормоз.

дипломати, САЩ, Русия, отношения

Изборите в САЩ — най-скъпите в историята

Общата сума, изхарчена от всички кандидати по време на кампания за междинните избори в Съединените щати, възлиза на около пет милиарда долара, с което те се превръщат в най-скъпоструващите в историята, съобщи телевизия „Фокс нюз“.

Данните са от изследване на Центъра за отговорна политика — организация, която следи разходите за политически кампании. Сумата включва средствата, изразходвани от самите кандидати, партиите, комитетите за политически действия (PAC) и други групи.

 

- реклама -