метежниците

Метежниците в Турция планирали свалянето на самолета на Ердоган

Метежниците в Турция подготвяли сваляне на самолета на Ердоган. Бивш военен, запознат със ситуацията, е заявил, че самолетът на турския президент Реджеп Ердоган е бил в прицела на поне два самолета F-16 в нощта на преврата. Информацията е на Ройтерс.

„Най-малко два самолета F-16 са следили машината на Ердоган, докато той се е насочвал към Истанбул. На радарите на изтребителите са били и двата самолета, които са го придружавали”, разказва пред агенцията военният източник. Той признава, че не знае защо пилотите не са открили огън.

Метежниците обстрелваха хотела, в който президента беше отседнал на почивка

По хотела на Ердоган също беше стреляно, но след като той вече го беше напуснал. В хода на разследването на кореспонденцията между участниците в заговора се разбира, че опитът им да превземат хотела в Мармарис, в който е се е намирал Ердоган е бил провален от специалният отряд, който охранява президента, предава тв „Ал Джазира”.

Около 25 войници с хеликоптери се спуснали в хотела с въжета, стреляйки, малко след като Ердоган напуснал, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк. Но него вече го нямало там.

Премиерът на страната също избягал от метежниците

Премиерът Бинали Йълдъръм също бил взет пряко на мушка в Истанбул, но успял да се измъкне, разкриват турските медии, като се позовават на разследващите.

- реклама -